Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Brutális balszerencse, ha fekete macska megy át előtted? Nem mindig! Nagy szerencsét is jelezhet, mondjuk, mikor

Brutális balszerencse, ha fekete macska megy át előtted? Nem mindig! Nagy szerencsét is jelezhet, mondjuk, mikor

Tech & Tudomány

Brutális balszerencse, ha fekete macska megy át előtted? Nem mindig! Nagy szerencsét is jelezhet, mondjuk, mikor

Tech & Tudomány

CST 14:14

Attól függ, hogy melyik irányból jön át előtted! Mondjuk, mikor jelez szerencsét, és mikor jelent balszerencsét. Napi okosító.

A macska a kereszténység színre lépésével démonizált lény lett, mivel korábban a pogánynak bélyegzett vallásokban fontos szerepet töltöttek be a négylábúk, 1233-ban IX. Gergely pápa egyenesen az ördög földi megtestesüléseinek kiáltotta ki őket. Innentől kezdve pedig nem volt kérdés, hogy ahol megjelentek, ott csőstűl jött a baj, a szerencse száműzött dolog lett még a környéken is.

Sőt, nem volt ritka, hogy a macskákat a keresztények üldözték is, hogy kivégezhessék őket.

Ahol tehát a fekete macska megjelenik, ott jó dolgot ne keress, és ez a begyöpösödés még manapság is érezteti magát. Sokan úgy fondolják, hogy az úton előttük átszaladó fekete szőrmók elviszi a szerencséjüket, és szerencsételenséggel sújtja őket. Később a boszorkányokkal is kapcsolatba hozták őket, egy tanulmány szerint pedig még a 2000-es években is sokkal több ideig tart, míg egy fekete macskát elvisznek egy menhelyről, átlagosan 6-7 nappal később találnak gazdára, mint nem fekete társaik.

Valószínűleg itt a babona is közrejátszik.

Magyarországon az egyik leginkább elterjedt hiedelem szerint, ha fekete macska megy át előtted az úton, balszerencse fog érni. De a babona kisbetűs része szerint ez nem mindigy van így, attól függ, melyik irányból jön a cica. Ha jobbról balra szalad át előtted, akkor szerencsétlenséget jelez, ha fordítva, akkor viszont már szerencsét. Ráadásul a babonások kifejlesztettek a szerencsétlenség ellen csodafegyvereket is, mondván, ha a macska jobbról balra átszaladna előtted, de te korábban észbe kapsz és közben balra fordulva megfordulsz, akkor a szerencsétlenség szerencsébe fordulhat át.

De más kultúrkörben nem így van,

Japánban egyenesen szerencséthozónak mondják a fekete macskát. Bármilyen megjelenését. Litvániában, ha a gabonatároló környékén találnak fekete cicát, úgy gondolják, hogy az aratás istene jár köztük, és szerencsét hoz. Közép-Angliában pedig sokszor nászajándékba adták őket, hiszen azt tartották róluk, hoyg szerencsét hoznak a házasoknak is.

Ebből is látszik, hogy igazából minden kultúrafüggő, és minden a kultúráinkban gyökerezik.

(Forrás: Howstuffworks, Nlc)

Borítókép: Kimi Albertson / Unsplash.com