promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orr nélküli delfint fényképeztek le? Nem, egészen másról van szó - videó
Borítókép:  Fieldmuseum.org / M. Matillano
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A kúposfejű delfin igazi kis csodabogár a delfinek között. A gömbölyű ábrázatú vízi emlős már megjelenésében sem hétköznapi.

A kúposfejű delfin, amely kidomborodó homlokával kis beluga bálnára emlékeztet, a dél-ázsiai vízpartok és a küönböző folyók torkolatai közelében él. Három édesvíz-rész populációt hozott létre, három különböző folyóban, közülük az egyik a Mekong folyó.

Ebből kifolyólag a Mekong folyó delfinjeinek is szokás nevezni őket. Azonban az emberiség mellett nincs könnyű dolguk ezeknek a cetféléknek sem. Sajnos a háború, a vadászat és a korlátok nélkül működő halászat egyaránt hozzájárult, hogy ez a különleges delfin mára a kritikusan veszélyeztetett fajok listájára kerüljön. Az ezredforduló tájékán kevesebb mint száz egyedet tartották számon a tudósok.

Azóta kicsit nőtt a számuk.

Az elmúlt két évtizedben a Mekong folyóban a halászeszközök eltávolítására eszközölt komoly erőfeszítések hozzájárultak az egyedszámok növekedéséhez hosszú távon, de ehhez alsóhangon legalább tizenöt évnek kellett eltelnie.

A kétezres évek elején a  a kambodzsai kormány megkezdte a delfinek népszerűsítését is, mint kiemelt faj és turisztikai attrakció, ám sok időbe telt az illegális tevékenységek visszaszorítása. Manapság már külön turistahajók tucatjai vonulnak ki, hogy a sok érdeklődő lencsevégre tudjon kapni egy ilyen bájos defint. A jövő azonban még korántsem biztos a kúposfejűek számára.

A fenyegetések széles skálája továbbra is fennáll, és új mumusként vet árnyékot egy új, 2600 megawattos gát tervezett építése a kambodzsai Samborban.

A folyó vizekben élő delfinek a Föld legveszélyeztetettebb élőlényei közé tartoznak. 2007-ben a Jangce-folyó delfinje lett az első emlős, aki  kicsit több mint 50 év alatt kihalt, így egyben az első olyan cetfaj, amelyet valaha emberi tevékenység pusztulásra késztetett.

Mindenki reméli, hogy a kúposfejűek nem jutnak erre a sorsra. Kambodzsában és Laoszban is kiemelt tiszteletnek örvendenek az uszonyos emlősök. A helybéliek úgy gondolják, hogy az állatok őseik reinkarnációi.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás