promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A méhek a kaki hasznosítás mesterei, a Földön nincs párja a zsenialitásuknak
Borítókép:  Damien Tupinier / Unsplash.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kutatók megvizsgálták a méhek egy különös szokását, ami megmentheti őket az óriási fenyegetéstől.

Igazából itt eszközhasználatról beszélhetünk, még ha ez az eszköz a mi számunkra kicsit furcsa is - írja a Sciencealert.

Kutatók az ázsiai mézelő méhek kolóniáit vizsgálták, amikor feltűnt nekik eme különös szokásuk, hogy trágyafoltokat tesznek a kaptár egyes részeihez. Ezek a méhek tehát gyakran direkt friss ürülékszerző körútra indulnak a természetbe, hogy a megfelelő mennyiséget összeszedjék, és azzal védjék magukat a rájuk veszélyt jelentő óriásdarazsakkal szemben.

A kakiborítás miatt az óriásdarász nem tudja átrágni a fészket a bejáratoknál, tehát a méhek kifejlesztettek egy zseniálisan funkcionáló precíziós csodafegyvert, amely megmenti a kaptárt a mészárlástól. A méhek tehát fifikát vetnek be a szinte legyőzhetetlennek tűnő ellenség ellen, amelynek nagyon erős páncélzata is van, így pedig egy óriásdarázs akár több ezer méhet is elpusztíthat egy támadás alkalmával.

A kaki tehát működik.

A tudósok egy következő körben azt fogják megvizsgálni, hogy esetleg az ürülékben lehet-e olyan egyéb vegyület, és ezért a méhek csak bizonyos fajta ürüléket szereznek-e be, amely taszíthatja az óriásdarazsakat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás