promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő videó került ki: állatok tömegesen kelnek át az autópálya felett - videó
Borítókép:  Utah Division of Wildlife Resources
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem mindennap hoznak nyilvánosságra ilyen felvételeket.

"Működik a dolog!" 

- írta a vadon élő állatok megmentésével foglalkozó Utah-i hivatal a Facebook-oldalán.

De mi is működik? Az, hogy átmegy egy állat egy felüljárón az ennyire nagy dolog?

Igen, mivel a világban egyre jobban sokasodnak a hatalmas sztrádák, amelyek nem csak az állatok élettereit választják el egymástól, így pedig a populáció létfenntartását veszélyeztetik, hanem közvetlenül veszélyt jelentenek az állatokra is. Rengeteg baleset történik, és az anyagi kár is jelentős. Pedig már évtizedekkel ezelőtt kitalálták a megoldást,

a vadállatoknak épített átkelőhidakat. Ezek a megoldások azonban nem mindig működnek, az állatoknak idő kell, hogy megszokják az új útvonalakat.

Ezeket általában a természeti környezethez hasonlóra készítik el, hogy aszfalt még véletlenül se zavarhassa meg az állatok vonulását. Hollandiában páldául már hatvanhat ilyen átkelőt építettek meg az ötvenes évektől kezdve. A Banff Nemzeti Park statisztikáiból kiderül, hogy a felüljáró megépülése óta 80%-kal csökkent a vadgázolások száma, a felszerelt kameráknak hála pedig azt is megtudhatjuk, hogy a pumák és a medvék sokkalta jobban szeretik a föld alatti átkelőket.

Utah-ban most nyilvánosságra hoztak egy felvételt, ahol az látszik, hogy mikor milyen állat vette igénybe a felüljáró szolgáltatásait.

A szakemberek azt is elmondták, hogy a legtöbbször a szarvasok keltek át az autópálya felett, és azt is elárulták, hogy a felüljáró átadása után a korábbi évenkénti száz baleset a töredékére esett vissza.

A szarvasok mellett medvék, mókusok, hiúzok, rókák, farkasok, sünök és jávorszarvasok is látszanak a felvételeken, tisztára úgy néz ki az egész, mint egy cuki, állatos tündérmese:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás