promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A hal, amelyben drog van: totál beállsz, beszédülsz és hallucinálsz, ha megeszed
Borítókép:  Catherine Mcadoo / Unsplash.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elfogyasztása után jön 36 hallucinációval teli óra. A rómaiak egyik kedvenc partidrogja volt anno.

Tisztes magyar nevén: aranycsíkos tengeri durbincs, azaz Sarpa Salpa.

A latin neve pedig annyit tesz magyarul, hogy az álomhozó hal, merthogy az elfogyasztása után 36 óráig bódult állapotba kerülsz. Már az ókoriak is tudtak az élőlény szuperképességéről, épp ezért előszeretettel fogyasztották is azt, ha épp szerettek volna kikapcsolódni. Egyfajta partidrogként használták. De nem ők voltak az egyetlenek, a polinézek is éltek a lehetőséggel, és egyes ceremóniák előtt fogyasztottak durbincsokat,

hogy pszichedelikus állapotba jöjjenek.

A hal amúgy a Földközi-tengerben és az Atlanti-óceán keleti partjai mentén őshonos, a tudósok pedig a 2000-es évek elején kezdték el tanulmányozni, hogy mégis mitől érzünk olyan hatást magunkon, mintha beelesdéztünk volna, miután elfogyasztottuk. A különös csak az volt a regisztrált esetekben, hogy nem mindenki érzett hasonlót, egyes emberek nem hallucináltak, miután ettek a halból.

Mások viszont szörnyű élményekről és rémálmokról számoltak be, egyúttal megesküdtek, hogy soha többet nem esznek ilyen durbincsot. Egy francia turista például arról számolt be, hogy óriási ízeltlábúakat látott szembe jönni az úton, amikor elkezdett vezetni.

A leghíresebb eset a National Geographic fotósához, Joe Roberts-hez kapcsolódik, aki első kézből szerette volna megtapasztalni, hogy mire képes a durbincs, és elfogyasztott egy párat, beszámolója szerint rövid időn belül űrjárműveket látott, és azt is, hogy az emberiség meghódítja a világegyetemet.

Végül a szakértők arra jutottak, hogy nem is a hal maga a drog, hanem az, amit elfogyaszt,

méghozzá a Posidonia oceanica nevű hínár, amelyben tényleg vannak méreganyagok. A tudósok azt is megállapítoták, hogy az anyag főleg a fejhúsban koncentrálódik, és bizony a főzéstől sem megy ki a halból.

Szóval, ha durbincsot eszünk, lehet, hogy fejünkbe száll a dolog, de ne feledjük, hogy ez tényleg csak a fejünkben van (először mondjuk a hal fejében volt), és a látomások nem valósak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás