promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Akár százötven évig is elél ez a hal, miközben a tenyésztő milliárdokat keres rajta
Borítókép:  Pixabay.com
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Öt méteresre és két tonnásra is megnőhet a pénzgyár.

A kaviár szó hallatán van, akit rögtön elfog az undor, és van, akinél egyből beindul a nyáltermelés, és gondolatban már meg is nyalta mind a tíz ujját. 

Az ínyenc csemege vitathatatlanul a luxus létforma egyik elsődleges szimbóluma. Igen régről gyökerezik a szokás, mely során a halak ikráit elfogyasztják. Legelsőként a perzsákat csábította lakomára a tokhalfélék tojása. Az ikrákról a perzsák úgy vélték, hogy fokozzák a kitartást, és a fizikai erőnlétre is jó hatással vannak.

A misztikumnak később a rómaiak is hódoltak. Ők már gyógyító erőt tulajdonítottak a finom csemegének.

Az exkluzív rangját II. Gyulától, a harcos pápától kapta, aki nagy rajongója, már-már megszállottja volt a halak gyümölcsének. II. Gyula pápa hivatalos szertartásként Európa-szerte bevezette, hogy a királyi ceremóniákat egy kis kaviár fogyasztásával illik megkoronázni. Ez a szokás pedig feltette a kaviárt a boltok legfelsőbb polcára.

Az egyik legkifinomultabb és legdrágább kaviárféle, az Almas nevű exkluzív fajta egyenesen Oroszországból jön. Sokan egy mázsa pénzt is hajlandóak kifizetni érte. A királyi eledelért másképp nem is nagyon lehet hozzájutni. Az „Almas” lefordítva gyémántot jelent, az elnevezés pedig nem véletlen, hiszen a csemege ára vetekszik a drágakőével.

Egy kilónyi mennyiség akár 35 000 dollárba is kerülhet, amit átszámítva körülbelül 8 millió forint.

Az árat a speciális albínó tokhal ritkasága magyarázza, amely szintén ritkaságszámba megy. És nagyon időigényes a tenyésztése. Egyéb kaviárfélék fő forrása pedig a Viza, egy különleges hal, amely akár 150 évig is él, és akár öt tonnát is nyomhat. Egyes tokhalaknál az ikra kiteheti a test tömegének 10-12 százalékát is, ahhoz hogy kinyerjék, meg kell ölni őket.

Kép: Player.hu

Visszatérve az Almasra.

De milyen ízélményt kapunk ilyen magas árért? Ha hihetünk a leírásoknak, akkor ez a remek csemege az igényes sózás eredményeképp egy krémes, diós, összetett ízrobbanással örvendezteti meg fogyasztóját.

Ráadásul a kincset érő Almas a világon csupán két helyen kapható. A Caviar House és Prunier üzlet élvezi az árusítási kiváltságot.

És hogy kerül a kaviár a kincset rejtő fémdobozkába? 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás