promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Visszatelepítették a vadonba a Nyíregyházi Állatpark bölényét
Borítókép:  Nyíregyházi Állatpark Facebook
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szabad természetben már kipusztult európai bölények két, eddig állatkertekben élő egyedét telepítették vissza egy dél-bulgáriai természetvédelmi területre, köztük azt az egyedet is, ami a Nyíregyházi Állatparkban született és eddig a Miskolci Állatkertben nevelkedett.

Az állatkertek feladatai napjainkban átértékelődtek, ma már nem csupán a szórakoztatás a cél, de a modern állatkertek fajmegőrzéssel, oktatással és kutatással is foglalkoznak, hiszen számos faj utolsó menedékei. Egy állatkert életében pedig nincs annál meghatóbb pillanat, mikor egy ott született állat visszakerülhet a vadonba, a természetes élőhelyére.

A Nyíregyházi Állatpark kis bölénye 2018 májusában született, de később a gondozóknak kellett kimenteniük a karámból, mert az apja megtaposta őt. Mivel a nyíregyházi szakemberek azt szerették volna, ha nem a „kéztől nevelt”, hanem a természetes viselkedési formát tanulja meg fajtársaitól, az állatot a Miskolci Állatkert fiatal bölénycsapatában helyezték el. Itt élt egészen két éves koráig, mielőtt visszatelepítették volna az egyik, pozsonyi állatkertből származó egyeddel együtt a vadonba.

Az európia bölény azon fajokhoz tartozik, mely az állatkerteknek köszönheti létezését, ugyanis a korábban még Magyarországon is előforduló állat az 1920-as években kipusztult Európában, de csak a szabad természetben. Hála az 1923-ban alapított Nemzetközi Bölényvédelmi Társaságnak, akik számba vették az összes állatkertekben fellelhető állatot, összegyűjtötték azokat, és elkezdték zárt tartási körülmények között tenyészteni, majd visszatelepíteni a szabad természetbe. 

A Nyíregyházi Állatparkban az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége által koordinált tenyészprogram keretében élnek európai bölények. A fajkoordinátor és a nemzetközi törzskönyv szorosan együttműködik a bölényeket tartó állatkertekkel és a visszatelepítési programokkal. Ennek az együttműködésnek a keretében két rendkívül jó genetikai állományú egyedet – a Nyíregyházi Állatparkból származó és a Miskolci Állatkertben nevelkedett fiatal bölényt, valamint egy a pozsonyi állatkertből származó másik egyedet – kiválasztották arra, hogy a Bulgáriában, a Rodope hegységben, a Rewilding Europe nevű szervezet által koordinált visszatelepítési programban részt vegyen. 

A Rodope hegység a Rewilding Europe működésének egyik kiemelt természetvédelmi területe, ahol egykor őshonos volt az európai bölény, azonban már évszázadokkal ezelőtt eltűnt a természetes ökoszisztémából. A Rewilding Europe tevékenysége révén az első európai bölények 2013-ban érkeztek meg Bulgáriába, amelyek 2015 óta már szaporodnak is. 2017-ben két további egyed csatlakozott a csapathoz. A kis csorda 2019-ben került szabadon engedésre, így ma már újra vadon élhetnek. 

A most érkezett egyedek jelenleg még szoktató karámban élnek, amely a vadon élő bölények területén helyezkedik el, s fokozatosan szoknak hozzá új élőhelyükhöz és leendő csordájukhoz.

Az állatkertek összehangolt tenyésztési munkájának – amely az első ilyen program volt Európában – köszönhető tehát, hogy a faj mindmáig fennmaradhatott. A tenyészprogram sikerei azt eredményezték, hogy az 1950-es évek óta több helyre sikeresen vissza is telepítették Európa legnagyobb szárazföldi emlősét és ma már 6 200 egyedre becsülik vadon élő állományát – írja hivatalos weboldalán a Nyíregyházi Állatpark.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás