promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2 év után visszatért családjához a Nyíregyházi Állatpark elefántja
Borítókép:  MTI/Balázs Attila
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Európa legnagyobb afrikai elefántbikája 2 éves távollét után visszatért családjához Nyíregyházára.

A Nyíregyházi Állatpark, ahol a Jack nevű afrikai elefántbikának már 2 borja is született, 2 évre kölcsönadta a Bázeli állatkertnek az apaállatot, hogy az Európai Fajmegőrzési Program keretén belül teljesítse ott is tenyészbikai feladatát. Jack hazaérkezésével újra kiegészült az afrikai elefántok tenyészcsordája, amelyben az ivarérett bika mellett 2 tenyésznőstény és 2 borjú él Nyíregyházán.

A három méter magas, öt tonna súlyú, Jack névre hallgató állat jól viselte az utazást, és amint újból megszokta belső és külső kifutóit, megkezdődik az összeszoktatás az elefántcsalád többi tagjával. Mivel az elefántok a világ legintelligensebb állatai közé tartoznak, nem kérdés, hogy a 2 éves távollét után megismerik-e egymást a korábban együtt tartott ormányosok. Jack, az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett újra Nyíregyházára, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy újabb szaporulat jöjjön a napvilágra.

Jack és párja, a Svédországból érkezett Kwanza 2013-ban párosodtak először a Nyíregyházi Állatparkban, és 22 hónapra rá világra jött első közös utódjuk, Kitó, 2018-ban pedig a bikaborjú húga, Kimani.

Az elefántházban a szakemberek felkészültek a 27 éves ereje teljében lévő bika érkezésére: az épületben külön "bikabiztos" részt alakítottak ki. A készültség nem véletlen. A felnőtt korba lépő bikákban időközönként hormonális változások játszódnak le - az úgynevezett muszt (musth) - mikor is a tesztoszteron szintjük a normális tízszeresére emelkedhet, az állatok viselkedése pedig rendkívül agresszívvé és veszélyessé válhat. A minimum három héten át tartó, ám akár hosszú hetekre is elnyúló állapot levezénylésére is felkészültek a szakemberek.

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg öt afrikai és három ázsiai elefánt él és az országban afrikai faj csak itt látható ráadásul, Európa több száz állatkertjéből a nyíregyházi mellett csupán három olyan akad, amely egyszerre tart ázsiai és afrikai elefántfajt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás