promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van összefüggés a koronavírus terjedése és az időjárás között?
Borítókép:  MARCEL KUSCH / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Texasi Egyetem kutatói annak jártak utána, hogy a koronavírus terjedése és az aktuális időjárás milyen összefüggésben vannak egymással. A nyári nagy melegben tényleg csökken a fertőzés terjedése?

Még a koronavírus-járvány első hullámának idején, tavasszal több helyen lehetett hallani, olvasni, hogy a nyári nagy melegben csökken a fertőzés terjedése. De a nyári időszak nem hozott jelentős változást. Szóval adódik a kérdés:

milyen hatással van az időjárás (a hideg vagy meleg) a koronavírus terjedésére?

A Texasi Egyetem kutatói 2020 márciusa és júliusa között az amerikai szövetségi államokban és megyékben, más országokban, térségekben és világszerte vizsgálódtak, miközben az emberi magatartástra is kíváncsiak voltak. Az MTI által szemlézett tanulmányból kiderül, hogy a hőmérséklet és a páratartalom nem játszik jelentős szerepet a vírus terjedésében.

„Relatív fontosságot tekintve az időjárás az egyik utolsó befolyásoló tényező”

– mondta Dev Niyogit, az egyetem professzora.

Az emberi magatartás hatása azonban nyilvánvaló. Az utazások, az otthontól való távollét a két legfontosabb tényező volt a koronavírus-járvány terjedésében: az előbbi 34, az utóbbi 26 százalékban. A másik két fontos tényező a lakosság (23 százalék) és a városok népsűrűsége (13 százalék).

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás