promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A 3D-s nyomtatók menthetik meg a koronavírussal fertőzöttek életét
Borítókép:  BBC
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Orvosi felhasználású, a lélegeztetőgépek részét képező szelepeket kezdett el gyártani egy háromdimenziós nyomtatókkal foglalkozó olasz cég, hogy így segítse a kórházak munkáját: 24 óra alatt 100 darabot készítettek Chiari város kórháza számára.

Amikor a mindössze 14 dolgozót foglalkoztató Isinnova vállalkozás hírt szerzett arról, hogy a helyi kórházban hiánycikk több létfontosságú eszköz, amely a koronavírussal fertőzött betegeken segíthet, felvette a kapcsolatot több mérnökkel és az észak-olaszországi Chiari város kórházával. Ott megvizsgálták az úgynevezett Venturi-szelepet: ez az eszköz kapcsolja össze az intenzív osztály betegeit és a lélegeztetőgépeket.

Néhány órával később már elkezdődött az első 100 termék nyomtatása, melyeket azonnal a kórházba szállítottak. Sőt, 3D-s nyomtatókat vittek a chiari kórházba is, hogy meggyorsítsák a folyamatot. Jelenleg a világon Olaszország a leginkább érintett a koronavírus-járványban: 2158-an haltak meg és mintegy 28 ezer fertőzöttet regisztráltak.

„A kórházaktól megtudtuk, hogy kétségbeesve keresnek még több szelepet. Képtelenség volt újabb ellátmány beszerzése, a termelés ugyanis nem tudott lépést tartani az igényekkel”

fogalmazott Cristian Fracassi, az Isinnova vezetője.

Chiari kórházában 250 koronavírusos pácienst ápolnak az intenzív osztályon, egy szelepet viszont legfeljebb nyolc órán keresztül lehet használni. A nyomtatott verzió előállítási költsége kevesebb, mint egy euró.

A projektben résztvevő cégek ingyen dolgoznak, de nem tervezik, hogy nyilvánosságra hozzák a dizájn alapjául szolgáló terveket.

„A szelepnek nagyon apró csövei és lyukai vannak, 0,8 milliméternél is kisebbek, nem könnyű nyomtatni őket. Emellett nagyon figyelni kell arra, hogy a termék ne fertőződjön meg. Klinikai körülmények között kell végezni a termelést”

– indokolta Fracassi.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás