promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Még mindig van remény a kihalás szélén lévő szélesszájú orrszarvúk számára
Borítókép:  National Geographic
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mesterséges megtermékenyítéssel próbálják megmentheti az északi szélesszájú orrszarvúkat a kihalástól.

A szélesszájú orrszarvú az elefántok után a második legnagyobb szárazföldi állat a bolygón. 

Északi alfajának példányai az 1950-es években még több mint 2000-en voltak, mára azonban összesen két nőstény egyed maradt életben, miután az utolsó hím példány 2018. március 19-én elpusztult a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi területen.


Sudannak, az északi szélesszájú orrszarvú utolsó hím példányának emléktáblája. Forrás: mirror.co.uk

A tudósok azonban augusztusban áttörést értek el a faj fenntartásáért folyó küzdelemben:

a két utolsó, életben maradt nőstény orrszarvú, Najin és Fatu petesejtjeinek egy részét ugyanis sikerült mesterségesen megtermékenyíteni az elpusztult hím példányok lefagyasztott hímivarssejtjeivel. 

A járvány késlelteti a folyamatot

Bár a váratlanul kitört koronavírus-járvány némileg lelassította a kísérletek előrehaladását, a tudósok abban reménykednek, hogy a megtermékenyített embriók fejlődésnek indulnak, és sikerül megfelelő dajkaanyát találni nekik az északi faj közeli rokonai, a déli szélessszájú orrszarvúk körében.

A megfelelő dajkaanyák kiválasztása rendkívül fontos a faj fenntartásának szempontjából, ugyanis a sikeresen megtermékenyített petesejtek száma igen kevés.

A kísérletek végső célja egy életképes, legalább 4-5 egyedből álló állomány létrehozása, esélyt adva arra, hogy az orrvadászat miatt a kihalás szélére sodródott fajt újra lehessen telepíteni a természetes élőhelyén, Afrikában. 

Ha kutatók sikerrel járnak, ez lesz az első alkalom, hogy az emberiség életre tud kelteni egy gyakorlatilag kihalt emlősfajt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás