promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szegedre költözött Csülök, a nyíregyházi állatkert kis orrszarvúja
Borítókép:  MTI/Balázs Attila
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elutazott a Nyíregyházi Állatparkból az ország első Magyarországon született indiai páncélos rinocérosza, Csülök, aki a szegedi állatkertben kapott új otthont.

A bikaborjú 2018. szeptember 26-án természetes fogantatással, tizenhat hónapnyi vemhesség után jött világra és most, hogy 2 esztendős lesz, az Európai Fajmegőrzési Program tovább helyezte őt egy másik állatkert, nevezetesen a Szegedi Vadasparkba. Csülök már elfoglalhatta az orrszarvú házat, amely az elefántok érkezése óta a legjelentősebb vadasparki fejlesztés. Az intézmény dolgozói most a napokban hozzászoktatják őt az új környezethez, hogy augusztus 30-án már a látogatók is megtekinthessék a külső kifutójában.

„Egy ilyen nehéz és erős állat szállítása nem egyszerű feladat, amit megkönnyíthet, ha sikerül együttműködni az állattal. A nyíregyházi kollégák szakértelmét dicséri, hogy sikeresen tréningezték a fiatal orrszarvút a szállításhoz, aki így félelem nélkül ment be a szállítóládába, és jól viselte a hosszabb ideig tartó éjszakai utat. Tréningjét Szegeden is folytatjuk, amely egyrészt a gondozását könnyíti meg, másrészt elfoglaltságot is jelent számára”

- áll a Szegedi Vadaspark tájékoztatójában.

Az intézménybe hamarosan megérkezik a másik fiatal, hím orrszarvú is az angliai Chesterből, aztán amint ivaréretté válnak, az egyiküket elcserélik egy nőstényre, hogy szaporítani tudják őket.

Az indiai orrszarvú kiemelt fajnak számít az állatkertek világában. Száz éve még a kipusztulásától kellett tartani, alig maradt pár egyede India északi részén (leginkább Assam tartományban) az intenzív vadászatuk miatt. Trófeaként és a kínai hagyományos orvoslás céljából vadászták, jelenleg az utóbbi jelenti a nagy veszélyt. Annak ellenére, hogy ezt semmi nem igazolja, Kelet- és Délkelet-Ázsiában az egyik leghatásosabb gyógyszernek tekintik, szerintük többek között a reumát és rákot is gyógyítja.

Indiában szimbolikus fajnak számít, így jelenleg az aktív védelemnek köszönhetően szépen gyarapodott a számuk, ma már 2000-nél is több egyede járja a vadont.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás