promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vörös listán lévő állatfaj új egyede született a Szegedi Vadasparkban
Borítókép:  zooszeged.hu
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A természetben a kihalás szélén álló mendeszantilop borjú született a Szegedi Vadasparkban. Az állat már látogatható.

„Június közepén ismét új lakóval bővült a gyűjteményünk, ugyanis egy, a természetben a kihalás szélén álló mendeszantilop borjú született”

olvasható a Szegedi Vadaspark honlapján, amely egyúttal arról is beszámol, hogy a háromhetes borjú már látogatható. A más néven addax (Addax nasomaculatus) a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján található, mivel alig 60-90 kifejlett egyed él a Szahara déli részén. Ennek oka, hogy az akár egyméteresre is megnövő, csavart szarvai miatt kedvelt trófea – kedvelt célpontja az orvvadászoknak. Könnyen elképzelhető, hogy természetes élőhelyén várhatóan rövidesen ki fog pusztulni.

A nemzetközi fajmegmentési program miatt azonban az állatkertekben kedvezőbb a helyzet. Európában majd 80 állatkertben található mendeszantilop, és több mint 210 egyedet tartanak számon. Szegeden két éve van mendeszantilop.

A mendeszantilop sivatagi életmódhoz alkalmazkodott állat. Jól tűri a hőmérsékletingadozást, ahogy azt is, ha csak rossz minőségű, szárazságtűrő növényekkel táplálkozik, vízhez pedig alig jut hozzá. A hímek marmagassága elérheti a 115 centit, tömege pedig a 125 kilót is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás