promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Letört egy hatalmas darab az Északi-sark legnagyobb selfjegéből
Borítókép:  A borítókép csak illusztráció. Forrás: Flickr
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A kutatók szerint az, hogy letört egy hatalmas darab az Északi-sark legnagyobb selfjegéből, egy újabb bizonyíték a Grönland térségében végbemenő gyors klímaváltozásra.

Letört egy hatalmas, mintegy 110 négyzetkilométernyi jégdarab az Északi-sark legnagyobb selfjegéből, ami a műholdfelvételek szerint később kisebb darabokra törött. A kutatók szerint a jelenség újabb bizonyíték a Grönland térségében végbemenő gyors klímaváltozásra.

„A térségben a légkör hőmérséklete mintegy 3 Celsius-fokkal nőtt 1980 óta. 2019-ben és 2020-ban rekordhőmérsékleteket mértek itt a nyáron”

– mondta Jenny Turton klímakutató a BBC News-nak.

A Nioghalvfjerdsfjorden selfjég egyik darabja, a Spalte-gleccser törött most darabokra. A gleccser már tavaly nyáron is jelentősen töredezett, az idei nyári meleg azonban megadta neki a kegyelemdöfést, és jéghegyek flottájává változott.

„A 79N selfjégnek az a jelentősége, hogy kapcsolódik Grönland belső jégmezőihez, ami azt jelenti, hogy egy napon, ha a várakozások szerint növekszik a hőmérséklet, ez a térség lehet az egyik központja a jég eltűnésének Grönlandon"

– magyarázta Jason Box professzor, a dániai és grönlandi földmérő intézet kutatója.

Július végén a forró nyár és a globális felmelegedés hatására darabokra tört Kanada utolsó, még teljesen érintetlen sarkvidéki selfjege, az Ellesmere-sziget északnyugati csücskénél elterülő Milne. A parti síkságról a tengerbe nyúló, a tengerfenékig leérő jégtömeg egyetlen nap alatt tört szét két óriási jéghegyre és sok kisebb darabra. A széteséssel a négyezer éves selfjég területének 43 százalékát veszítette el, a korábbi 187 négyzetkilométer helyett már csak 106 négyzetkilométerre tehető a felszíne.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás