promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csoda történt a Szegedi Vadasparkban
Borítókép:  A borítókép csak illusztráció. Forrás: GODONG / BSIP / BSIP via AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Bár a zebrák nem számítanak a legnagyobb állatkerti ritkaságok közé, és a Szegedi Vadasparkban is régóta élnek, a csikóáldás valahogy sosem akart eljönni. Egészen augusztus közepéig, mikor megszületett a létesítmény első zebrája, amely, miután kiderült a neme, a Dia nevet kapta a gondozóitól. Az első hetet még a zebráknak is otthont adó Zsiráf-házban töltötte, majd kiengedték a külső kifutóba, ahol a látogatók is láthatják már.

A Szegedi Vadasparkban az alföldi zebra él, pontosabban annak egyik Kelet-Afrikában élő alfaja, a Böhm-zebra. A leggyakoribb zebra alfajnak számít, vadon és az állatkertekben egyaránt. Sajnos más zebra fajok és alfajok kevésbé szerencsések, például Dél-Afrikában kipusztult az egyik legérdekesebb alföldi zebra, a kvagga. Elsősorban amiatt irtották, hogy ne jelentsen konkurenciát a legelő háziállatoknak.

A zebracsikót körülbelül egy éves korában választja el az anyja. Vadon a kancák a szülőcsapatukban maradnak, a rangjukat az anyjuktól örökölik, a fiatal hímek viszont úgynevezett agglegény csoportokba állnak össze, mielőtt – heves küzdelmek árán – elnyernék a vezérséget egy csapatnyi nőstény felett. Állatkertben ennél békésebb az életük, az itt élő állatoknak nem kell vetélytársakkal megküzdeni. Szegeden még sokáig látható lesz Dia, a látogatók figyelemmel kísérhetik majd, hogyan cseperedik a kifutójukban.

A zebráról mindenkinek a csíkozottság jut az eszébe; ezzel kapcsolatban mindig felmerül a fogas kérdés, ami a Madagaszkár című animációs film zebráját, Marty-t is foglalkoztatta, hogy vajon fekete alapon fehér csíkosak, vagy fordítva? Emellett az is talány, hogy egyáltalán miért alakulhatott ki ez a mintázat?

Több elmélet is született, és elképzelhető, hogy részben mindegyik igaz. A nagy tömegben együtt rohanó csíkos zebrák megzavarhatják a ragadozóikat azáltal, hogy nehezen tudnak egy egyedet megkülönböztetni és leválasztani a többiektől. A vizsgálatok szerint a vérszívó legyeket, böglyöket is megzavarja az éles kontraszt.

Az első kérdésre pedig a tudomány jelen állása szerint a válasz az, hogy a zebrák fekete alapon fehér csíkosak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás