Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

„Teljesen példátlan” – ez volt egy 14 ezer éve élt kölyökkutya utolsó vacsorája

„Teljesen példátlan” – ez volt egy 14 ezer éve élt kölyökkutya utolsó vacsorája

Tech & Tudomány

„Teljesen példátlan” – ez volt egy 14 ezer éve élt kölyökkutya utolsó vacsorája

Tech & Tudomány

Promotions 13:03

Gyapjas rinocérosz lehetett egy 14 ezer éve élt kölyökkutya vacsorája. „Ez teljesen példátlan. Nem tudok egyetlen olyan fagyott jégkorszaki húsevőről, melynek belsejében szövetdarabot találtak volna” – mondta a felfedezés kapcsán Love Dalen, a Stockholmi Egyetem és a Svéd Természettudományi Múzeum közös Paleontológiai Központjának professzora.

Még 2011-ben orosz kutatók Tumatnál találtak rá egy kutyaféle (kutya vagy farkas) maradványaira, amelynek gyomrában szőrös bőrszövetdarabok voltak. Akkor, az enyhén sárgás szőr alapján arra a következtetésre jutottak a szakértők, hogy a darabok barlangi oroszlántól származik. A stockholmi Svéd Természettudományi Múzeumban végzett vizsgálatok azonban más eredményre jutottak – írja a CNN nyomán az MTI.

Ennek oka, hogy a svéd kutatók rendelkeznek egy minden emlős adatát és mitokondriális DNS-ét tartalmazó adatbázissal, így kiderült: a gyomorban talált minta szinte tökéletes egyezést mutatott a gyapjas rinocérosszal.

 „Ez teljesen példátlan. Nem tudok egyetlen olyan fagyott jégkorszaki húsevőről, melynek belsejében szövetdarabot találtak volna. A kölyökkutya korát 14 ezer évesre becsülik. Azt is tudni lehet, hogy a gyapjas rinocérosz 14 ezer éve halt ki. Így nagy eséllyel ez a kutya az egyik utolsó példányból evett”

– mondta Love Dalen, a Stockholmi Egyetem és a Svéd Természettudományi Múzeum közös Paleontológiai Központjának professzora. Hozzátette, egyelőre nem tudják, hogyan került a rinocéroszdarab a fiatal kutyaszerű állat gyomrába, az ugyanis szinte lehetetlen, hogy a a kis állat maga ölte meg a nála jóval nagyobb gyapjas rinocéroszt.

Borítókép: SIDAR CAN EREN / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP