promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Teljesen példátlan” – ez volt egy 14 ezer éve élt kölyökkutya utolsó vacsorája
Borítókép:  SIDAR CAN EREN / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Gyapjas rinocérosz lehetett egy 14 ezer éve élt kölyökkutya vacsorája. „Ez teljesen példátlan. Nem tudok egyetlen olyan fagyott jégkorszaki húsevőről, melynek belsejében szövetdarabot találtak volna” – mondta a felfedezés kapcsán Love Dalen, a Stockholmi Egyetem és a Svéd Természettudományi Múzeum közös Paleontológiai Központjának professzora.

Még 2011-ben orosz kutatók Tumatnál találtak rá egy kutyaféle (kutya vagy farkas) maradványaira, amelynek gyomrában szőrös bőrszövetdarabok voltak. Akkor, az enyhén sárgás szőr alapján arra a következtetésre jutottak a szakértők, hogy a darabok barlangi oroszlántól származik. A stockholmi Svéd Természettudományi Múzeumban végzett vizsgálatok azonban más eredményre jutottak – írja a CNN nyomán az MTI.

Ennek oka, hogy a svéd kutatók rendelkeznek egy minden emlős adatát és mitokondriális DNS-ét tartalmazó adatbázissal, így kiderült: a gyomorban talált minta szinte tökéletes egyezést mutatott a gyapjas rinocérosszal.

 „Ez teljesen példátlan. Nem tudok egyetlen olyan fagyott jégkorszaki húsevőről, melynek belsejében szövetdarabot találtak volna. A kölyökkutya korát 14 ezer évesre becsülik. Azt is tudni lehet, hogy a gyapjas rinocérosz 14 ezer éve halt ki. Így nagy eséllyel ez a kutya az egyik utolsó példányból evett”

– mondta Love Dalen, a Stockholmi Egyetem és a Svéd Természettudományi Múzeum közös Paleontológiai Központjának professzora. Hozzátette, egyelőre nem tudják, hogyan került a rinocéroszdarab a fiatal kutyaszerű állat gyomrába, az ugyanis szinte lehetetlen, hogy a a kis állat maga ölte meg a nála jóval nagyobb gyapjas rinocéroszt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás