promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az oroszok bejegyeztették az első Covid-19 elleni vakcinát, Putyin lányát be is oltották
Borítókép:  a Covid-19 elleni vakcina. Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki.
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vlagyimir Putyin elnök kedden bejelentette a Covid-19 elleni első orosz vakcina hivatalos bejegyzését.

Putyin az orosz kormány tagjaival folytatott videokonferencián hangsúlyozta, hogy a világon először jegyeztek be oltóanyagot az új koronavírusos fertőzés ellen. Az orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben

„és minden szükséges ellenőrzésen átment”.

Közölte, hogy egyik lánya is megkapta az oltást.

„Meg kell kezdenünk a vakcina tömeggyártását, hogy mindenki, aki csak akarja, igénybe vehesse tudósaink vívmányát” 

– mondta, hozzátéve, hogy az oltást önkéntes alapon fogják elvégezni Oroszországban.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter közölte, hogy az oltóanyag, amelyet a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet fejlesztette ki, az magas antitest titert alakított ki az önkéntesekben,

akik közül senkinél sem alakult ki „súlyos immunizálási komplikáció”.

Az orosz szaktárca szerint a Covid-19-cel szembeni immunitás az oltást követően akár két évig is fennmaradhat.

Elsőként az egészégügyi dolgozókat és a tanárokat fogják beoltani. Forgalomba a készítmény 2021. január 1-től kerül.

Alekszandr Gincburg akadémikus, a Gamelaja Intézet vezetője korábban elmondta, hogy az első orosz oltóanyag egy vektorvakcina, amely egy olyan adenovírus-DNS-en alapul, amelybe beépítették a SARS-CoV-2 koronavírus egyik génjét.

Az adenovírust (közepes méretű, lipidburok nélküli, többnyire légzőszervi megbetegedést okozó családhoz tartozó vírust) az eljárás során olyan „tartályként” használják fel, amely a koronavírus-gént a sejthez szállítja, ott beindítja az új koronavírus burkának fehérjeszintézisét, és ily módon „megismerteti” az immunrendszert a potenciális ellenséggel. Az ilyen típusú készítményeket nevezik vektorvakcinának.

A kedden közölt hivatalos adatok szerint Oroszországban április 23. óta először csökkent 5 ezer alá, 4945-re a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. A fertőzések száma ezzel 897 599-re emelkedett, ami 0,6 százalékos növekedést jelent. Az új esetek 28,4 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5 094 565), Brazília (3 057 470) és India (2 268 675) után.

Az aktív esetek száma 1679-cel 179 293-ra csökkent. A halálozások száma 130-cel 15 131-re, a gyógyultaké pedig 6494-gyel 703 175-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 31 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 177 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 239 495 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt – olvasható a távirati iroda összefoglalójában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás