promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tíz érdekesség a kutyákról, a hetedikről valószínűleg soha nem hallottál még
Borítókép:  Pixabay.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ki volt a legnagyobb kutyatartó? Hány kutya él ma a Földön?

A kutya a legrégebben háziasított állat, illetve kedvenc, és persze hű társ is egyben, aki ezerféleképpen hozza a tudtodra nap mint nap, hogy mennyire szeret. Ezért épp itt az ideje, hogy jobban megismerd!

1. A világon több mint négyszáz millió csahos tengeti mindennapjait.

2. A kutya tudományos, latin neve canis lupus familiaris. A kutya az egyetlen az emlősök közt, abból a szempontból, hogy megkapta a családhoz tartozó jelzőt a „familiaris” elnevezéssel. Továbbá az ebek közös családon osztozkodnak rendszertani besorolás szempontjából a sakálokkal, a farkasokkal, a préri kutyákkal/farkasokkal és a rókákkal is.

3. A kutyák, amennyiben kimelegszenek, a mancsukon keresztül izzadhatnak, mivel a verejtékmirigyeik a talpaikba ágyazva rejtőzködnek.

4. Az emberiség történelme során Kublai Khan volt a legnagyobb kutyatartó. A mongol uralkodó körülbelül ötezer masztiffot birtokolt. Nagy Sándor is igazi kutyafanatikus volt. Peritas városát például egyik szőrös barátjáról nevezte el.

5. 1957-ben Lajka, egy orosz kutya volt az első állat, aki szomorú és végzetes kitérőt tett az űrbe, így áldozva a tudomány oltárán.

6. Ismerősen cseng Rin Tin Tin neve? Nem csoda,

hiszen ő volt az első hollywoodi kutyasztár.

7. A leggyorsabb kutyafajta, a fenomén alkatú agár. Képes akár negyvennégy mérföld/óra (majd 71 km/óra) sebességgel is szedni a lábait, ha meglódul.

8. Míg a kölyökkutyáknak csupán huszonnyolc foguk van, addig a felnőtt ebek negyvenkettő fogacskát tartogatnak a szájukban.

9. A kutyák mindenevők, persze akadnak köztük ínyencebb, válogatósabb típusok is. A húsokon kívül nem vetik meg a zöldségeket és a magokat sem. Azonban a körte és az alma magja veszélyes lehet számukra, az arzéntartalom miatt.

10. A legrégebbről ismert blöki csontjait Ázsiában ásták elő. A ma élő egyik legrégebbi fajta pedig a perzsa agár.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás