promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem az aszteroida, hanem az utána tomboló fagy irtotta ki a dinoszauruszokat
Borítókép:  Illusztráció / Photo by Fausto García on Unsplash
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nagyjából 66 millió évvel ezelőtt haltak ki a dinoszauruszok, mikor egy hatalmas égitest a bolygónkba csapódott – most kiderült, hogy utána valószínűleg hosszú évtizedekig globális tél uralkodott, és igazából ez okozta a vesztüket.

Az űrből érkező aszteroida elképesztő csapás volt a Föld számára, hiszen szinte teljesen átalakította az ökoszisztémát, és több faj is kihalt, így például a dinoszaurusz többsége is áldozatául esett a katasztrófának. A Mirror cikke most azt állítja, hogy brit tudósok szerint nem csupán a becsapódást kellett túlélniük az állatoknak, hanem az utána lévő hideget is.

Elméletük szerint 66 millió évvel ezelőtt a méretes égitest ugyan felfoghatatlan kárt okozott az élethez nélkülözhetetlen környezetben, de leginkább az azt követő, évtizedekig tartó halálos fagy pusztított a bolygó felszínén.

Eddig arról volt szó, hogy az aszteroidán kívül főleg a vulkánkitörések okoztak hatalmas gondot, de most úgy gondolják, pont, hogy inkább segítették az élet helyreállítását a tél által uralt Földön. Így a továbbiakban már nem lehet a tűzhányókat hibáztatni a kihalás miatt, mivel egyik sem tudott volna olyan erős, lényeges aktivitást mutatni, hogy mindenhol érezhető legyen a hatás.

A szakemberek szerint a gyilkos aszteroida a becsapódás után percekkel már a földdel tett egyenlővé mindent a környezetében, és nagyon alacsony lett utána a bolygón lévő hőmérséklet. Savas eső esett, a Napot pedig teljesen eltakarta a törmelék, füst, és ezért alakult ki a hatalmas hideg, ami végül kiirtotta a növények 90 százalékát, illetve az állatok 70 százalékát.

Ezek alapján nem csupán a városnagyságú, hatalmas sebességgel belénk ütköző égitest miatt tűnt el az élet számottevő része, hanem az utána pusztító, félelmetes fagy miatt is, amit végül enyhítettek a vulkánkitörések, és csak több millió év után állt újra helyre a rend.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás