Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Hogyan jelenhet meg új halfaj a kerti tóban? Magyar kutatók oldották meg a rejtélyt

Hogyan jelenhet meg új halfaj a kerti tóban? Magyar kutatók oldották meg a rejtélyt

Tech & Tudomány

Hogyan jelenhet meg új halfaj a kerti tóban? Magyar kutatók oldották meg a rejtélyt

Tech & Tudomány

Promotions 06:06

Hogyan jelenhetnek meg emberi beavatkozás nélkül új halfajok a tavakban, belvizekben, akár a kerti tóban? Magyar kutatók adtak választ a kérdésre.

Talán a horgászok körében merülhetett fel többször a következő kérdés:

miként lehet az, hogy emberi beavatkozás nélkül teljesen új halfajok jelennek meg akár egy kerti, akár egy frissen kiásott mesterséges tóban?

Nos, erre a kérdésre adtak most választ magyar kutatók. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS új számában jelent meg Lovas-Kiss Ádám és Lukács Balázs András, valamint a Vizes Élőhelyek Funkcionális Ökológiai Kutatócsoport tagjainak cikke, amely válasszal szolgál.

Mint írják,

a halak terjedésére a legvalószínűbb válasz az, hogy olyan fajok „segítenek” ebben, amelyek gyakran mozognak különböző víztestek között és rövid időn belül nagy távolságok megtételére képesek.    

Az utóbbi évtized kutatásai rámutattak: a madarak nem csak a tollaikon és lábukon szállíthatnak élőlényeket, hanem egészen szokatlannak tűnő helyen is. A vizsgálatok kimutatták, hogy az állatok és a növények ellenálló szaporodó képletei (magok, peték) – ha a madarak elfogyasztják – nagy valószínűséggel és nagy számban életképesek maradnak az emésztés folyamata után is. A cikk rámutat,

hogy a vízimadarak által elfogyasztott halikrák egy része képes lehet túlélni a tápcsatornán vezető utat, és egy eredetétől távoli vízben is ki tud kelni. A vízi madarak raádásul előszeretettel és óriási mennyiségben fogyasztanak halikrát.

Borítókép: PATRICK PLEUL / DPA-ZENTRALBILD / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP