promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy ország, ahol patkányt kapsz húsvétra
Borítókép:  Canarias7.es
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ausztrál tapsifüles, aki az ünnep alkalmával ellopja a húsvéti nyúl elől a showt. A közönséges erszényesnyúl, aki igazi közönségkedvenc a távoli kontinensen.

Angolul bilby-ként ismeri a nagyvilág.

Az elnevezés yuwaalaraay őslakos nyelvből eredeztethető, és annyit jelent, hogy hosszú orrú patkány. 

A gombócba tekeredett erszényes felelős a húsvéti piros tojásokért Ausztráliában, de ennél fontosabb posztja is van. A vadon nehéz sorsú, a kihalás szélén tántorgó állatainak egyfajta szimbólumává vált, aki a reményt testesíti meg. Saját maga is a kihalás szélére sodródott, de egyelőre kiállta az idők próbáját. Egykor a földrész büszke birtoklója volt és belakta annak nyolcvan százalékát. A számára ideális élőhelyek is fogyatkozóban vannak, ráadásul a behurcolt, idegen fajok, mint a róka vagy a macska kőkemény vérengzést tartott a bilby köreiben.

Aztán jöttek az állatvédők, és különböző ausztrál természetvédelmi csoportok keltek az erszényes nyúl védelmére, aki hogy kiváltsa az emberek szimpátiáját, a húsvéti nyúl alternatívájaként kapott új életet.

Hamar be is indult a húsvéti csokoládé bilby gyártása és árusítása.

De mégis miért olyan fontos az állat népszerűsítése a kontinensnek?

A legfőbb dolog, hogy a kedves jószág módfelett fontos szerepet tölt be az ökoszisztéma szempontjából. A közönséges erszényesnyúl a szélsőséges sivatagos területek élharcosa. A bilbyk úgy védik meg magukat a környezeti szélsőségektől, hogy idejük nagy részét közel hét láb mélységű urvaiban töltik. A saját mancsaikkal ásott alagútrendszer hatalmas és összetett, és ami a legfontosabb, hogy legalább 45 különféle egyéb faj számára biztosít menedéket.

Az erszényes nyuszi járataiban húzza meg magát például a sárga foltos monitor gyík vagy a király barna kígyó is. 

A túlbuzgó ásásból plusz a növényvilág is profitál, mivel a járatszaporulatok révén levegőzik a talaj.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás