promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mesebeli palota közel a magyar határhoz, ez inspirálta Disney-t is
Borítókép:  Pixabay.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Disney-mesék elején feltünő csodálatos palota létezik és egy köpésre van Magyarországtól. Egy őrült uralkodónak köszönhetjük a lenyűgöző alkotást.

A kastély az egyik legtöbbet fényképezett látványossága Németországnak, pontosan Bajorországnak. A palota amúgy nem is olyan messze, csupán néhány száz kilométerre található a magyar határtól. Biztos, emlékeztek a Disney-mesék elején látható palotára, ezt épp ez a palota inspirálta, amely a németországi Schwangauban található, neuschwansteini kastélynak is hívják.

Még II. Lajos bajor király építette a 19. század derekán, amikor lérejött az egységes Németország. Az uralkodó elvesztette független államát, egyre jobban visszavonult a politikától, és hobbijában, az építkezésekben teljesítette ki magát. Nosztalgiát érzett egy letűnt kor iránt, visszavágyott a középkorba, ezért felépítetett egy tündérpalotát. Persze a kor kívánalmainak megfelelően fullosra pörgette a luxust és a komfortot, központi fűtés és angol vécé is került a kastélyba, ahol közel 400 szoba volt.

A kastély végül 1886-ra készült el.

A hatalmas vállalkozásért, amibe szinte minden idejét beleölte, sokan őrültnek gondolták a királyt, az építkezésnek is vannak furcsa momentumai,

például a terveket egy színházi díszlettervező, Christian Jank készítette el, és nem egy építész, ahogy ez lenni szokott.

Hogy mennyire grandiózus és egyben aprólékos az egész, azt jól mutatja, hogy például a királyi lakrészben lévő ágy díszeit közel öt évig faragták.

Lajost végül félreállítják, és testvérét emelik a trónra, a királyt egyszerűen elmegyógyintézetbe viszik, majd máig rejtélyes körülmények között holtan találják egy tó partján. Az elkészült palotában mindössze 11 napot tölthetett.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás