promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Felvidék lenyűgöző várai a magyar múlt monumentális emlékei – íme az 5 legszebb
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Érdemes benevezni egy felvidéki vártúrára, hiszen a csodálatos építmények révén saját történelmünkhöz is közelebb kerülhetünk. Talpunk alatt ropogó falevelek, kellemes napsütés, leheletnyi csípős fuvallat – irány a Felvidék!

Nem kell mindig a világ túlsó felében gondolkodnunk, ha remek kikapcsolódási lehetőségeket keresünk. A Felvidék kiváló választás egy megnyújtott hétvégére, de akár csak a szombat és a vasárnap is elegendő lehet egy kis lelki feltöltődésre ősszel.

Az egykori Magyar Királyság északi része egyaránt bővelkedik várakban, vármaradványban és várkastélyokban is. Az építők már akkoriban is gondoltak a kényelmesebb túrázókra, így akadnak köztük olyanok, amelyek városi környezetben épültek, és hogy a kalandvágyók kedvében is járjanak, bőven találunk közöttük olyanokat is, amelyeket sűrű erdők övezte meredek lankákon közelíthetünk meg.

A temérdek látnivaló közül választottunk most ki öt lenyűgöző építményt, amelyekkel nem lőhetünk mellé.

Dévény vára 

Amennyiben Dévény várára esne a választásunk, még az utazáson is spórolunk, hiszen nem kell sokat autózgatni a határtól. A vár a Duna és a Morva folyó találkozásánál, a Dévényi-kapunál, egy sziklán mered a távolba, így a kilátás is igazán pazar. A helyszínen egy szlovák őstörténeti kiállítás is megtekinthető, ahol megtudhatjuk, hogyan érkeztek a vidékre északi szomszédaink ősei. Amennyiben ide sodor utunk, érdemes egy napra útba ejteni a fővárost, Pozsonyt is, amely csupán tíz kilométerre található Dévénytől. Ha pedig Pozsonyból érkeznénk errefelé, akár egy hajókirándulás keretében is megtekinthetjük a várat.

Fülek vára

Fülek vára sincs túl nagy távolságra a magyar-szlovák határtól, Salgótarjántól mindössze 23 kilométerre található. Az építmény Fülek városának központjában épült egy vulkáni bazaltkúpon. A környező hegyek itt is elképesztő panorámát varázsolnak az ide látogatók köré. Külön jó hír, hogy az építményt az elmúlt évtizedekben sem hanyagolták el, egészen az 1970-es évekig nyúlik vissza a vár rekonstrukciós munkálatainak sora. Az eltelt idő alatt rendbe szedték a Bebek-tornyot, a vár lakótornyát, az óratornyot, és az ágyúk nyugvó helyeit is. A végvári életet is bemutató kiállítás a Bebek-toronyban kapott helyet. A környék kedvez a kirándulni vágyóknak is, hiszen egy tanösvény keretein belül a terület geológiai múltja is megelevenedik. 

Somoskői vár

Az öt kiemelt vár közül a Somoskői vár van a legközelebb a magyar határhoz. Olyan közel van, hogy épp csak átcsúszik a határon. Visszakanyarodva Somoskő várára, Sátorosbánya településhez tartozik és a XIII. században épült. Napjainkban sajnos elég romos állapotban van, ezt azonban a látványvilág azért itt is kárpótolja, pláne, hogy egy hosszabb túra keretében megcsodálhatjuk az egykori vulkanikus tevékenység emlékét őrző gigantikus bazaltorgonákat is.

Árva vára 

Árva vára a legek vára, amelyre érdemes kicsit több időt is szánni, hiszen egy elragadó környezetbe csöppenünk majd közel a lengyel határhoz. Árvaváralja község büszkélkedhet ezzel a reneszánsz csodával, amely Szlovákia egyik legnépszerűbb látványossága. A tájat a bájos Árva folyó csipkézi, amelynek partján nyújtózkodik a 112 méter magas sziklaszirt tetején az erődítménnyel. A vár múzeummal is büszkélkedhet, mely három részre osztható: a helyi folklór bemutatása, természettudományi gyűjtemény és a történelmi kiállítás, magának a vár eddigi történetének, valamint életének ismertetése.

Bajmóci várkastély 

A Bajmóci várkastély Árva várához hasonlóan egy kicsit időigényesebb program. A vár környezete mesterségesen létrehozott vizesárkokkal egybekötve épült, az utóbbi időben rengeteg pénz és energiát fektettek a rekonstrukcióba, így nehezne vitatkozhatunk azon véleményekkel, amelyek azt susogják, hogy ez a Felvidék legszebb vára. Szlovákia legöregebb fája is itt él, a 700 éves növény Mátyás király hársfaként. A várkastélyt egy őspark is övezi, amelyben egy állatkert is helyet kapott. További érdekesség, hogy a vár falai között kísértetfesztivált is rendeznek, ezt idén már 26. alkalommal tartották meg tavasszal.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás