promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az igazi földi édenkert – a magyar Toszkána ősszel is lenyűgöző
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokan nem tudják, de így is hívják a Káli-medencét, a Balaton északi partján, ahol igazi mediterrán hangulat fogad minket a nyáron. És hogy ősszel is megéri-e ide kiruccanni? A válasz egy határozott igen. Pazar panoráma, topligás borok, elsőosztályú turistacsalogató látványosságok.
 

[[adv]]

Hegytől-hegyig vezet majd utunk a napsütötte szőlőtőkék, patinás borkúriák és lélegzetelállító szépségű falvak birodalmában, ahol a természet kincsei mellett megelevenedik majd a magyar középkor világa is. Gigantikus várak meredek lejtőin kapaszkodhatunk fel, hogy aztán hosszú percekig gyönyörködhessünk majd a badacsonyi tanúhegyek szépségében.

1. Szigliget

A Balaton-part egyik legkülönlegesebb helye az idilli környezetben elhelyezkedő kis község a hegy tetején álló várral, ahonnan elképesztő kilátás nyílik a környezetre. Ha nekiveselkednénk a hegy megmászásának, azzal mindenképp számoljunk, hogy hosszú percekig fogunk majd felfelé baktatni, míg elérjük a csúcsot. Addig is azonban szinte minden négyzetméteren érdemes megállni és megpihenni, hiszen a kőmonstrum minden porcikája egy minikilátó. Felfelé végig épített utakon haladhatunk, így a terep nem túl nehéz, csak hosszú. 

A középkorban és a kora újkorban az infrastruktúra még nem volt ennyire jól megépítve, így a törökök soha nem tudták bevenni a várat, a félholdas zászló soha nem lengedezett Szigliget csúcsán. A Habsburg-korszak kellett a vár lezüllesztéséhez, de mindezt megelőzte egy hatalmas robbanás, amikor egy villámcsapás következtében felrobbant a lőszerraktár. Egy 3D-s szimuláció segítségével ezt modellezik is nekünk a helyszínen.

2. Badacsony

A Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye, a Balaton-part ikonikus látványossága a Badacsony, amely a Balaton két öble között magasodik. A hegy messziről is jól kiszúrható látványosságai a bazaltsziklák. A hegyen áthalad az Országos Kéktúra is, illetve Kuruc-út néven egy tematikus tanösvényt is bejárhatunk, ahol megismerkedhetünk a hegy flórájával és faunájával. 

3. Salföld

Az ország egyik leggyönyörűbb faluja. Az erdő magányában megbúvó román-gótikus pálos monostor romjai és a Kőtenger, amely a Pannon-tenger aljzatának maradványa elmeszesedett csigák és kagylók maradványaival, csodálatos élményt nyújtanak azoknak, akik a kirándulás alatt szeretnék átadni magukat az őstermészet csodáinak.

4. Kékkút

A Káli-medence szívében található az ásáványvizéről híres egyutcás kis község, ahol a kiváló minőségű vizet magunk is megízlelhetjük, közvetlenül a Theodora ásványvíz gyára mellett a Theodora-forrásból. A víz jótékony hatásairól legendák szólnak.

5. Borvidék

Itt található a híres Liszkay-borkúria a kalandos életű alapítóval, Liszkay Mihállyal, aki háromszor is elhagyta az országot, majd mindig visszatért. Volt bárzongorista, hotelmenedzser, étteremtulajdonos, majd végül üzletember lett, és vállalkozni kezdett a Balaton-felvidéken. A monoszlói borkúria egy igazi gasztronómiai kaland, ahol a kiváló borok mellett különleges ételekkel is várják az ide látogatókat. A csend, a nyugalom és a pompás környezet zseniális választás lehet azoknak, akik egy rövid időre mindent szeretnének maguk mögött hagyni.

Liszkay mellett is számtalan bortermelő és borkúria található a környéken, és ha tényleg a borvidék miatt jönnétek ide, bátran válogathattok a különböző borkóstolók, pincelátogatások és bortúrák között a Balaton Íze weboldalon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás