Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Horrorfilmbe illő dolgot találtak az Antarktiszon

Horrorfilmbe illő dolgot találtak az Antarktiszon

Tech & Tudomány

Horrorfilmbe illő dolgot találtak az Antarktiszon

Tech & Tudomány

Helmeczi Benjamin 11:02

Ez nem John Carpenter 1982-ben bemutatott horrorfilmjének ajánlója, ez a valóság. Bár a tudósok éppen emiatt a film miatt nevezték el "A dolognak" azt a különleges leletet, amit az Antarktiszon találtak.

Egy rég kihalt tengeri gyík tojása lehetett az Antarktiszon talált 68 millió éves, leeresztett focilabdára emlékeztető különleges lelet. Chilei kutatók szerint ez a világ második legnagyobb tojása és az első, melyet ebben a régióban találtak. A Seymour-szigeten felfedezett, 29-szer 20 centiméteres tojás csak kevéssel kisebb, mint a Madagaszkár szigetén az elmúlt évszázadokban kihalt röpképtelen elefántmadarak tojásai.

Míg a madarak, krokodilok és számos dinoszaurusz keményhéjú tojásokat raktak, az antarktiszi tojás puha, pergamenszerű héjjal rendelkezett.

„Ez az Antarktiszon talált legelső fosszilizálódott tojás és a valaha felfedezett legnagyobb puhahéjú tojás egyben”

- mondta el Lucas Legendre, a Texasi Egyetem paleontológusa, a felfedezésről a Nature című tudományos lapban beszámoló tanulmány vezető szerzője.

„Kicsit úgy néz ki, mint egy leeresztett focilabda: hosszúkás, behorpadt, felszínén számos ránc és gyűrődés van. Egyik oldala lapos, valószínűleg itt érintkezhetett a tengerfenékkel. Héja nagyon vékony és kevés ásványi anyagot tartalmaz, mint a gyíkok és kígyók tojásai”

- fejtette ki a kutató.

A leletet 2011-ben találták a Chilei Egyetem és a Chilei Természettudományi Múzeum munkatársai, de csaknem egy évtizeden át őrizték a múzeum gyűjteményében anélkül, hogy tanulmányozták volna. A tudósok A dolognak nevezték el John Carpenter klasszikus horrorfilmje alapján.

Az Antarktiszon hajdan kevés olyan lény élt, mely elég nagy volt ahhoz, hogy ekkora tojást rakjon: ilyenek csak a moszaszaurusz nevű tengeri gyíkok és a hosszúnyakú plezioszauruszok voltak. A lelet ezért megkérdőjelezi az ezekre az állatokra vonatkozó eddigi elméletet, mely szerint elevenszülők voltak.

„Azt gyanítjuk, hogy ezek a nagy hüllők ugyanazt a reprodukciós stratégiát alkalmazták, mint az elevenszülő gyíkok és kígyók, melyek nagyon vékony héjú tojásokat raknak, ezekből pedig azonnal kikelnek az utódok”

- fejtette ki Legendre.

A tojásban nem voltak embrionális maradványok, és az anyaállat csontvázát sem találták meg, így egyelőre nem állapítható meg, milyen fajhoz tartozik. A 15 méter hosszú moszaszauruszok és a 10 méter hosszú plezioszauruszok is a 66 millió évvel ezelőtt a Földet ért aszteroidabecsapódás hatására haltak ki.

Borítókép: Teller Report