promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lenyűgöző lelet: most meghallgathatod Ferenc József hangját – videó
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Így beszélt egy igazi 19. századi császár.

Ferenc József osztrák császár és magyar király 1830. augusztus 18-án született Schönnbrunn-ban, és az 1848-49-es szabadságharc során került a magyar trónra, hivatalosan azoban csak 1867-ben koronázták meg, amikor létrejött az Osztrák-Magyar Monarchia. Ferenc József egy brutális megtorlással, Haynau-rémuralmával, az aradi vértanúk és Batthyány Lajos miniszterelnök kivégzésével kezdte pályafutását a magyar trónon.

A nemzet nagyobbik része pedig továbbra is megosztott volt vele, kiegyezés és gazdasági fellendülés ide vagy oda.

A magyar nemzeti tudat sem tudott egészségesen kijönni egy olyan helyzetből, hogy a megtorló uralkodó tiszteletét vegyítse a honából száműzött szabadságharcos vezér, Kossuth Lajos kultuszával. Ennek egy eklatáns példája Kossuth temetése Budapesten, amikor a Citadella ágyúit a tömegre irányították 1894-ben. Még mindig féltek, hogy kitörhet egy újabb forradalom. 

Ferenc József nem akarta elfogadni, hogy Magyarországon temessék el Kossuthot, az állami vezetők tisztségükben nem is vehettek részt a ceremónián,

amelynek keretében több százezer ember vett utolsó búcsút a magyar szabadságharc kultikus vezérétől.

A Monarchia története pedig telis-tele van belharcokkal, obstrukciós vitákkal és megosztottsággal. Sok történetíró is azon a véleményen van, hogy a kiegyezéssel egy már haldokló birodalomhoz kötötte létét a többnemzetiségű Magyar Királyság, kikövezve az utat Trianonhoz.

Másrészt a Habsburg-Lotaringiai házat az első világháború kitöréséért is felelősség terheli,

Ausztriában a mai napig él az úgynevezett Habsburg-törvény, amelynek értelmében elkobozták az uralkodóház vagyonát, és kitiltották őket az ország területéről.

A magyar emlékezet azonban továbbra is megosztott a kérdésben, hiszen egy számunkra emelkedő korszakot (boldog békeidők) zárt le az első világháború, Magyarország pedig egy igazi európai nagyhatalom társországa volt. A helyzet súlyosságát a legjobban mutatja egy 2009-es eset, amikor a Kaiser szalámira rákerült a kokárda.

De 1911-ben még minden úgy tűnt, hogy a legnagyobb rendben van, készült is egy felvétel az uralkodóról Habsburg Károly, a későbbi király és Zita királyné esküvőjén. Igazi kincs, amikor a háború előtt még egyben volt minden, legalábbis úgy látszódott, hogy minden egyben van.

Az uralkodó egyik beszédét pedig itt hallgathatjátok meg, szóval ilyen volt Ferenc József hangja:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás