promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy mosómedve megszívatott két macskát, de úgy, mint még előtte senki – videó
Borítókép:  Pixabay.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Íme a mosómedvék különleges képességei.

A mosómedvék (hála a meséknek) igazi kis popkulturális cukiságbombák, ezenfelül hihetetlen okosak és rettentő mód agyafúrtak is, így remekül helytállnak a természetben, de a városi környezet sem jelent extra kihívást számukra.

Mégis hogy lehetséges ez?

A minden lében kanál kis banditák mancsain négyszer, ötször annyi szenzoros érzékelő van, mint bármely más emlős tappancsain. Ebből fakad, hogy a világról alkotott képüket elsősorban az érintés révén kapják. Kíváncsiságukból feltüzelve egyszerűen imádnak mindenfélét megtapogatni és a kezükbe venni. Még csukott szemmel is játszi könnyedséggel felismerik, hogy mi akadt a kezük ügyébe.

A kifinomult tapintásuknak és éles eszüknek köszönhetően nem okoz problémát pár logikai fejtörő megoldása sem. Persze szükséges a megfelelő motiváció is, mondjuk pár fincsi falat. 

A hírhedt banditák, hírüket az arcocskájukon maszkszerűen elterülő fekete mintázatról kapták.

Persze a bűnözés nem lételemük, egyszerűen csak az életben való érvényesülés hajtja őket. A jellegzetes fekete védjegyük ráadásul nagy segítség számukra, hiszen akárcsak a sportolóknál a fekete szemellenző, a sötét színű bunda elnyeli a vakítóan beeső fényt, így csökkentve a tükröződést, amely egyébként zavarná a látásukat.

A mosómedvék meghódították Európát és Japánt is. A kezdetben csak kedvtelésből exportált mackók napjainkban már invazív fajnak számítanak. A meglógott egyedek kiválóan alkalmazkodtak az új körülményekhez, így újabb és újabb populációkat hoztak létre a vadonban. Japánban például annyira, hogy be is tiltották a behozatalukat. 

A leleményes mosómacik még az emberiség rohamos térnyeréséből is csak profitáltak.

A mezőgazdasági termelés alá vont területekről gond nélkül emelik el a gazdák terményeit. A városokban boldogan túrják a szemeteseket, illetve belopakodva a lakóövezetbe a házi kedvencek elemózsiáját dézsmálják meg jóízűen.

A házi cirmosokat például gond nélkül megszívatják.

(Forrás: National Geographic, Mentalfloss)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás