promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy szárazföldi állat, amely négy lábbal sétál a víz alatt – videó
Borítókép:  Daniel Zupanc
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Dolgok, amelyeket biztos, hogy nem tudtál a világ egyik legkülönlegesebb élőlényéről, a tapírról.

A tapírok szeretik a hasukat

A legsúlyosabb példányok a malajziai tapírok közül kerülnek ki 720 (nagyjából 326 kilogramm) fontnyi tömeggel. Ezzel szemben a kabonai tapír átlagos versenysúlya csupán 240 (nagyjából 108 kilogramm) font körül mozog. Hatalmas kontraszt.

Színváltók

A tapír kölykök igazán aranyosak. Vidám foltocskák és zebra mintához hasonló csíkok tarkítják szőrzetüket. Ez főként a ragadozóktól való rejtőzködésben segíti a védtelen csöppségeket, ha épp távolabb van a mama. A felnőtté válás útján tarkabarka bundájukat azonban egyszínűre cserélik, így könnyebb prédák lesznek.

Biztosítja a természet körforgását

A tapír titokban, de annyira titokban, hogy még ő maga sem tud róla: egy elkötelezett természetvédő. Igencsak hasznos tagja a környezetének, hiszen sok növény- és gyümölcsmagja képes túlélni az utazást a jószág emésztőrendszerén keresztül, a lakomázás után. 

Egy tanulmány szerint egy alföldi tapír trágya 122 növényfaj magját tartalmazta. 

A lovak rokonai

Első blikkre nem gondolnánk, de a tapír legközelebbi rokonai a lovak és a vízilovak. Ezt a tényt igazolja, hogy mind a páratlan ujjú patások képviselői. Persze a tapírok szeretik megkeverni kártyáikat, mivel három lábujjuk van a hátsó lábukon, négy pedig az elsőn. Ez kicsit zavarba ejtő.

A víz alatt is tudnak járni

A tapírok közös vonása, hogy élnek-halnak a vízért. Jóízűen nyammognak a vízinövényeken, imádnak búvárkodni, de még szerelmi életüket is előszeretettel bonyolítják le a vizes közegben. Sőt, egy séta kedvéért is szívesen alámerülnek.

Igen, a tapírok a víz alatt is tudnak sétálni, ezt az alábbi videó is bizonyítja.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás