Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Bölényborjú született a Nyíregyházi Állatparkban

Bölényborjú született a Nyíregyházi Állatparkban

Tech & Tudomány

Bölényborjú született a Nyíregyházi Állatparkban

Tech & Tudomány

Helmeczi Benjamin 22:22

Az európai bölény, mint a kontinens legnagyobb szárazföldi emlősének számító állatfaj a természetben már kipusztult, de az állatkerti populációkból sikerült visszatelepíteni a természetbe.

Nemrég adtunk róla hírt, hogy a Nyíregyházi Állatpark május 8-tól újra fogad látogatókat, természetesen a megfelelő óvintézkedések mellett.

Az intézmény egy újabb jövevényről adott hírt a Facebook-oldalán, európai bölényborjú született. Ahogy azt Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark oktatási osztályvezetője közölte, az egyhetes bika a születése után másfél órával már lábra is állt és csatlakozott a vele együtt már ötfős európai bölény csordához. A kis borjú jelenleg anyatejjel táplálkozik és hamarosan a szálas takarmányt is megkóstolhatja.

Az európai bölény, mint a kontinens legnagyobb szárazföldi emlősének számító állatfaj a természetben már kipusztult, de az állatkerti populációkból sikerült visszatelepíteni a természetbe. A feljegyzések szerint a növényevő patások egészen a 18. századig éltek Magyarországon – az utolsó példányt 1790-ben ejtették el –, nem sokkal ezután szinte egész Európából eltűnt, csak a lengyelországi Bialowieza őserdejében maradt párszáz egyed. Ám az egyetlen megmaradt populáció élőhelye a világháborús frontvonalban feküdt, így létszámuk folyamatosan csökkent: 1916-ban már csak 150 állatból állt a bölénycsorda, 1919. február 21-én pedig egy vadorzó ölte meg az utolsó bölényt a bialowiezai őserdőben.

A megmentésükre alapított Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság számba vette az összes, állatkertekben fellelhető állatot és végül 56 fogságban élő egyedet gyűjtöttek össze és kezdtek el szaporítani, majd fokozatosan visszatelepíteni a bialowiezai őserdő egy védett területére. Napjainkban ilyen visszatelepített állományok élnek a lengyel bialowiezai erdőben, Fehéroroszországban, Litvániában, Oroszországban, Ukrajnában, Romániában és Szlovákiában, valamint betelepítették a korábbi elterjedési területén kívüli Kirgizisztánba is.

Jelenleg mintegy ezer példány él szabadon, a világ állatkertjeiben 178 bika és 290 tehén él az állatkerti törzskönyvi program keretében.

Borítókép: Európai bölényborjú született a Nyíregyházi Állatparkban – MTI/Balázs Attila