promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Jurassic Park alkotói rossz kutatások alapján alkották meg a raptorokat?
Borítókép:  illusztráció. Forrás: AFP.
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Valószínűleg mégsem nagy, szervezett falkákban vadásztak a Jurassic Park című filmmel ismertté vált raptorok – állítják a Wisconsin-Oshkosh Egyetem kutatói, akik a Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology című folyóiratban publikálták az eredményeiket.

A szakemberek a Dromaeosauridae családba tartozó – ennek tagjaira gyakran nem hivatalosan raptorokként hivatkoznak – Deinonychus antirrhopus faj fogaira alapozták vizsgálatukat. Az 1993-as Jurassic Park című kasszasiker vérszomjas Velociraptorait a mai Észak-Amerika területén egykor élő Deinonychusról mintázták.

„A raptorokat gyakran ábrázolják a farkasokéhoz hasonló falkában vadászva”

– mondta Joseph Frederickson, az egyetem paleontológusa. Hozzátette: „az effajta viselkedésre utaló bizonyítékok azonban összességében nem meggyőzőek”.

„Az a probléma ezzel az elmélettel, hogy a ma élő dinoszauruszok (madarak) és rokonaik (a krokodilfélék) általában nem vadásznak csoportokban, és ritkán vetnek szemet náluk nagyobb termetű zsákmányra”

– magyarázta a szakember.

A kutatók nemrég egy másfajta, a komodói varánuszokra és a krokodilokra jellemző viselkedési modell lehetőségét kezdték vizsgálni a raptorok esetében –olvasható a PhysOrg-on.

A fiatal komodói varánuszokat az a veszély fenyegeti, hogy a felnőtt példányok megeszik őket, ezért a fáknál keresnek menedéket, ahol olyan táplálékforrások állnak a rendelkezésükre, amelyek nem elérhetőek a már kifejlett, nagy termetű példányok számára.

A falkában vadászó állatokra általában nem jellemző ez a táplálkozási sokszínűség.

„Ha megismerjük a fiatal raptorok és a kifejlett raptorok étrendjét, abból megtudhatjuk, hogy falkákban vadásztak-e”

– mondta Frederickson.

A Deinonychus-fosszíliák elemzése révén a kutatók megállapították, hogy a legkisebb méretű fogak és a nagyméretű fogak eltérő szénizotópértéket mutatnak, ami azt jelenti, hogy a fiatal és a kifejlett állatok nem ugyanazt ették – írja összefoglalójában a távirati iroda.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás