Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Kiásták egy 16 éves lány múmiáját, és ezt találták nála

Kiásták egy 16 éves lány múmiáját, és ezt találták nála

Tech & Tudomány

Kiásták egy 16 éves lány múmiáját, és ezt találták nála

Tech & Tudomány

Helmeczi Benjamin 16:06

Egy egyiptomi–spanyol régészcsoport egy csaknem 3600 éves, fából készült szarkofágra bukkant a Luxorban folytatott ásatásán, amiben egy 16 éves lány múmiája volt.

Az 1,75 méter hosszú fakoporsót számos temetkezési tárggyal együtt tárták fel a felső-egyiptomi Luxorban, egy agyagtéglából készült fülke mellett. Musztafa Vazíri, az egyiptomi legfelsőbb régészeti tanács főtitkára elmondta, hogy a szarkofágot egyetlen szikomorfából faragták ki és fehér habarccsal kenték be, vörösre festett belsejében pedig egy bal oldalán fekvő, alig 16 éves lány elég rossz állapotú maradványait találták meg.

A kutatók négy egyenként 62-74 centiméter hosszú nyakláncot találtak a múmia mellkasán. Az ékszerek zöld színű, valamint üveggyöngyökből készültek, néhány szem Hórusz istent ábrázolta.

A szarkofág másik oldalán egy agyagból készült kisebb koporsó volt, amelyben négy lenvászonba csavart, fából készült szobor feküdt. A régészek a temetkezési helyen jó állapotban találtak egy pár vörös bőrcipőt, bőrcsíkkal összekötözött bőrlabdákat, egy macskapárt és rózsákat. Vazíri szerint ezek egy olyan nő személyes tárgyai lehettek, aki szeretett táncolni és sportolni.

Borítókép: CNN