promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Donald Trump vagy Orbán Viktor használ jobb telefont?
Borítókép:  MTI Fotó/Koszticsák Szilárd
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Lehet, hogy Trump készüléke tud többet, de a magyar kormányfőé a biztonságosabb. 

Nemrég Orbán Viktor kitette a Facebookjára, ahogy Charles Michellel intéz hívást, aki az Európai Tanács elnöke. Éppen a válságkezelésről, valamint az uniós költségvetésről egyeztettek, azonban sokaknak nem ez volt az érdekes, hanem az, hogy a kormányfő egy butatelefont használ.

A Nokia 6700 classic 2009-ben látott napvilágot, ami a Nokia 6300-nak a modernebb utódja. Igazi középkategóriás butatelefon, amit nem kell minden nap tölteni, és a legnagyobb extrája a hátlapi 5 megapixeles kamera. Wi-Fi? Hát, az nincs benne, és erre még egy Messenger applikációt sem fogsz feltenni.

Lehet azt mondani, hogy a miniszterelnök azért használ ilyen telefont, mert ragaszkodik a régi bevált dolgokhoz, vagy nem akarja állandóan tölteni a készülékét, de itt a legfontosabb dolog a biztonság.

Nekem a SIM-kártyám egy 3310-es Nokiában van, pedig nem vagyok elnök, és az okostelefonra is csak a legalapvetőbb applikációkat telepítem fel. Ettől még bármelyik appban lehet sebezhetőség, amit ha az ügyesebb hackerek előbb vesznek észre, mint a programok készítői, akkor azonnal vissza tudnak élni vele.

Legutóbb a Zoomnál volt óriási botrány, vagyis még mindig van. 15 ezer alkalmazáson keresztül lebonyolított privát videóbeszélgetés került ki az internetre. A biztonsági rések miatt a program a hackerek egyik kedvenc játszótere lett, akik nem csak a beszélgetéseket képesek megszerezni, de előszeretettel vetítenek pornót akár a digitális oktatás helyett.

Rés bármilyen applikációban felbukkanhat, hiába van megbízhatónak titulálva. Azt nem lehet tudni, hogy Orbán Viktor ezért választott magának jól telefont, vagy a kiberbiztonsági szakemberek nyomták a kezébe. Azonban az az egy biztos, hogy az Európai Tanács elnökével való beszélgetést képtelenség volt lehallgatni, hacsak nem volt egy poloska az irodájában.

Az amerikai elnök, Donald Trump ennél jóval könnyelműbb. Iphonet használ, amiről állandóan Twitterezik, és valószínűleg tele is pakolja egy csomó applikációval. Anno még Tim Cooknak is üzent az amerikai kormányfő, hogy hiányzik neki a Home gomb az új telefonról.  

Trump lehet jókat tud posztolni, és unalmában akár még Netflixezhet is, de a készüléke sebezhető, akármennyire Apple termékről beszélünk. A biztonsági szakemberek már régen figyelmeztették az amerikai kormányfőt, hogy váljon meg az okostelefontól, mert ezeket könnyű lehallgatni, de ez Trumpot természetesen továbbra sem érdekli.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás