promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Albert Einstein: 9+1 dolog, amit nem tudtál a 65 éve elhunyt tudósról
Borítókép:  Albert Einstein / Roger-Viollet via AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Albert Einstein nevét szinte mindenki ismeri, hiszen a valaha volt egyik legokosabb emberként tartják számon az 1879-ben született német elméleti fizikust, akinek a leghíresebb munkája talán a relativitáselméletet, de a kvantummechanika, a statisztikus mechanika és a kozmológia fejlődéséhez is nagymértékben hozzájárult életének összesen 76 évében. Az elismert tudós 65 éve, április 18-án hunyt el álmában hasi ütőértágulat miatt egy amerikai kórházban, ezért összeszedtünk pár érdekességet vele kapcsolatban.

1. Nem is bukott meg matekból

A legenda szerint Albert Einstein bukott matematikából, de ez nem így van. Átlagos tanuló volt, aki csak azzal foglalkozott, ami igazán érdekelte őt, így igaz, hogy a legtöbb tantárgyból nem ért el kimagasló eredményt, de a matematika és a fizika mindig is jól ment neki, így azokban már fiatalon kiemelkedett.

2. Nagyon jól hegedült

Einstein 5 éves korában kezdett hegedülni, és azt mondják, hogy gyönyörűen játszott, és elég nagy tehetsége volt hozzá. A későbbiekben is alkalmazta a hangszert, de főleg akkor, mikor gondolkodott az elméletein, hiszen a zene megnyugtatta őt, és segített neki tisztábban látni a dolgokat. Állítólag többször is volt olyan, hogy csak úgy elővette a hegedűt pár percre, majd folytatta a munkát.

3. Halála után ellopták az agyát

Az volt a kívánsága, hogy miután meghal, hamvasszák el, és szórják szét a hamvait. Egy Thomas Harvey nevű patológus viszont annyira kíváncsi volt, hogy magától elvégezte a boncolást, és megtartotta Einstein agyát, amit aztán tanulmányozott. Egyes darabjait tovább küldte másoknak is, hátha ők találnak valami különlegeset benne, amik közül pár még a mai napig megmaradt az utókornak.

4. Imádta a nyelvnyújtogatós képét

A fent látható, legendás fotó a 72. születésnapjára szervezett összejövetelen készült, amikor már nagyon elege volt abból, hogy folyton mindenkivel mosolygós közös képet kell készítenie. Mikor éppen lelépett, és szállt be a kocsiba, a fotósok azt kérték tőle, hogy vigyorogjon még egy kicsit, de ő inkább a nyelvét nyújtotta, és végül annyira tetszett neki a kép, hogy még az üdvözlőlapjaira is rárakta.

5. Van egy házasságon kívüli, eltűnt lánya

Einstein nem igazán nevezhető jó férjnek, hiszen nyíltan csalta az első feleségét, és még egy listát is adott neki, amit kötelezően be kell tartania, ha vele akar lenni. 1902-ben született is egy házasságon kívüli kislánya, akivel végül sosem találkozott, és az sem derült ki, hogy mi történt vele, bár van, aki szerint árvaházba került, és ott csecsemőként elhunyt.

6. Majdnem ő lett Izrael elnöke

Miután Izrael akkori elnöke, Chaim Weizmann 1952-ben meghalt, valamilyen oknál fogva úgy gondolták, hogy Einstein lenne a legjobb utódja, ezért felajánlották neki a pozíciót. Igaz, hogy ez neki nagyon jólesett, de tiszteletteljesen elutasította az ajánlatot, amit azzal indokolt, hogy nem bánik jól az emberekkel, ezért nem ő a megfelelő személy.

7. Kifejezetten utálta a zoknikat

Már gyerekkorában ki nem állhatta a zoknikat, mivel azt figyelte meg, hogy a nagylábujjnál mindig kiszakadnak, ezért mondhatni nincs semmi értelme viselni őket. Amikor már megtehette, akkor nem is hordott többé zoknit, hanem inkább szandálban közlekedett, és még az se érdekelte, ha éppenséggel egy női darabról volt szó, a lényeg a kényelem volt.

8. A Time az évszázad emberének választotta

1999-ben a híres Time magazin nem csupán az év, hanem az évszázad emberét is megválasztotta, aki nem más lett, mint Albert Einstein, mivel úgy gondolták, hogy ő maga testesíti meg az intellektust, a bohókás figurája pedig rengeteg embert inspirált, így ő a legjobb választás, és megérdemli ezt az elismerést.

9. Nem a relativitáselmélet miatt kapott Nobel-díjat

Igaz, hogy Einstein talán leghíresebb és legismertebb munkája a relativitáselmélet, de mégse azzal érte el a legnagyobb szakmai sikerét. 1921-ben megkapta az elméleti fizika területén szerzett eredményeiért, azon belül is a fényelektromos jelenség törvényszerűségeinek felismeréséért adták át neki a Nobel-díjat.

+1: Ő inspirálta Yoda karakterét a Star Warsban

Az ikonikus filmes karakter, Yoda sok ember kedvence a Star Wars-szériából, és kiderült, hogy az egyik tervező, Nick Maley Albert Einstein arcképéből merített inspirációt. Tanulmányozta a ráncait, és mindig ott volt az asztal körül egy kép a híres tudósról, és így jobban belegondolva tényleg hasonló hangulatot áraszt a két figura.

Forrás: Mentalfloss, Sciencetimes, Allthatsinteresting, History

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás