Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Érkezik a fenekünket felismerő okosvécé, de kell ez nekünk?

Érkezik a fenekünket felismerő okosvécé, de kell ez nekünk?

Tech & Tudomány

Érkezik a fenekünket felismerő okosvécé, de kell ez nekünk?

Tech & Tudomány

Toronicza Péter - 2020.04.09. 09:09

Kimondottan nem a szórakoztatásunkra dobnák piacra, hanem az egészségünkért.

Sokan arra gondolnak, hogy olyan okosvécé jön, ami köszön, mielőtt ráülnénk, lejátssza a kedvenc zenéinket, és a többi. Igazából ezeket ellátja az okostelefon is, amit mellesleg roppant egészségtelen a WC-n ülve nyomogatni. Ha már itt tartunk, könyvet olvasni is egészségtelen, mivel a lényeg, hogy ne töltsünk ott sok időt, mert az aranyér kialakulásának az egyik fő oka lehet ez.

A Stanford Egyetem kutatói nagyon jól tudják, hogy a technika főleg a szórakoztatásunkra van kiélvezve, ezért nem is akartak egy olyan okosvécét kifejleszteni, amivel újabb hóbortot szabadítanak rá a világra. Ez a vécé az egészségünkre figyel.

Az okosvécé a belekerülő vizeletet és székletet elemezné ki, és ezután jelezné, hogy milyen fajta megbetegedés van jelen a szervezetünkben. (Ez utána felkerül a felhőbe.) Mindkét dolog a napi rutinunkhoz tartozik, így az eszköz már azelőtt felfedezné, ha lappang bennünk valamilyen kórság, mielőtt annak a tünetei jelentkeznének, vagy valamilyen orvosi ellenőrzés kimutatná.

Elég bizarr lehet, de a vécébe még kamera is van építve. A poénkodás részét rátok hagyom, de egyáltalán nem azért van benne, amire gondoltok, mivel ez szintén az elemzés részéhez tartozik. A vécét négy kamera segíti a diagnózis felállításához. Ahogy fentebb írtam, az elemzés a felhőbe kerül, így a toalett nem dicsér meg minket a végén, ha minden rendben van.  

A vécé meg tudja állapítani, ha esetleg vesénkkel van valami, de még a daganatos megbetegedésekre is figyelmeztet, valamint a terhességi tesztet is megspóroljuk vele. Az eszköz fehérvérsejt-számlálást, valamint protein-elemzést is végre tud hajtani.

Az öblítőgombra ujjlenyomat-leolvasót raktak, hogy a toalett ne keverjen össze minket senkivel, de elvileg a fenekünk alapján is felismer minket az eszköz, mivel szereltek bele análleolvasót.

Április elseje elmúlt, az okosvécé nem tréfa, és már elkezdték tesztelni. Ha széles körben elterjed, az nagyon sokak életét mentheti meg, vagy teheti egészségesebbé.

Borítókép: Illusztráció - Frameweb

Legolvasottabb hírek