Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Áprilistól vezetik be a PIN-kód mentes kártyás fizetést

Áprilistól vezetik be a PIN-kód mentes kártyás fizetést

Tech & Tudomány

Áprilistól vezetik be a PIN-kód mentes kártyás fizetést

Tech & Tudomány

Toronicza Péter - 2020.03.24. 23:03

Innentől 15 ezer forintra nő a paypass-os fizetések értékhatára.

A koronavírus terjedésének visszaszorítása érdekében a Magyar Nemzeti Bank már felvetette azt az ötletet, hogy 5 ezer forintról 15 ezerre kell növelni a PIN-kód mentes kártyás fizetést. Ez teljesen jogos, mivel egy kisebb bevásárlás során is bőven eltapsol ennyi pénzt az ember.

Eleve a fizikai kontaktust akarják megszüntetni, így a vásárlások közel 90 százaléka úgy történhet meg, hogy a vásárló a POS terminálhoz a kezével hozzá sem ér.

A kormány folyamatosan figyelemmel kísérte a helyzetet, és az MNB-n kívül a piaci szereplők is azt a javaslatot tették, hogy el kell indítani ezt a lépést.

A veszélyhelyzetre való tekintettel a kormány is úgy döntött, hogy fel kell emeli a paypass-os fizetések értékhatárát 5 ezer forintról 15 ezer forintra. Ezzel a lépéssel körülbelül 670 millió darab vásárlás lenne bevonható abba körbe, amikor a tranzakció a POS terminál fizikai érintkezés nélkül megtörténhet. (Egyszerűsítve, nem kell beütnünk a PIN-kódunkat.)

A pénzügyminisztérium bejelentette, hogy a jogszabály módosítása rövid felkészülési időt ad a bankoknak és a kártyatársaságoknak. Az új értékhatár 2020. április 15-től lép életbe.

Közben figyeltek arra, hogy a kártyával azért ne lehessen korlátlanul visszaélni. Öt PIN-kód nélküli vásárlás után a hatodiknál értékhatártól függetlenül ezután is kérni fogja a kódot a terminál. Ezt elkerülni lehetetlen, de így is teljesen vissza van szorítva a fizikai kontakt.

Az okostelefonnal, vagy okosórával való fizetésnél a rendszer továbbra sem fogja kérni a PIN-kódunkat.

Borítókép: LLUIS GENE / AFP

Legolvasottabb hírek