promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarország legnagyobb pókfaja, marása felér a lódarázs csípésével – videó
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ezt a cikkünket arachnofóbiásoknak nem ajánljuk, de a többiek is biztosra vehetik, hogy az alábbi öt pókfajtával csak képeken, videókon keresztül, de személyesen semmiképp sem szeretnének majd találkozni.

Az akrobata pók

A Cebrennus Rechenberg a Marokkói Királyság sivatagjának „csodabogara”. A szófordulat ne tévesszen meg senkit, mert végső soron egy talpraesett pókocskáról van szó. Ez a mókás kis nyolclábú egy nem mindennapi hóbortnak a megszállottja. Egy vérbeli légtornász,

még cirkuszban is felléphetne az akrobatikus perdüléseivel.

A kezdeti lendületet nekifutással biztosítja, majd első két lábát a magasba emeli, megpördül a levegőben, végül a hátsó lábaira érkezik, mindezt újra és újra megismételve. Ráadásul a pók sebessége a mutatvány végén megduplázódik. Trükkjét akkor veti be, mikor menekülésre kényszerül. Energiái viszont végesek, az életébe is kerülhet, ha egymás után többször beveti ezt a cselt.

Pók vagy kígyó?

A Cyrtarachne Inaequalis a megtévesztés nagymestere. A kevésbé szemfüles bámészkodók első blikkre azt is hihetnék,

hogy egy kígyófejet látnak,

de még véletlenül sem egy pókot. Az optikai csalódást használó nyolclábú amúgy Szingapúr lakója, a tudósok eddig nem tudták megfejteni a pók titkát.

Királyi kék

A kobaltkék madárpók gyönyörű szép kék színben pompázik, igazán impozáns példánya a madárpókfélék családjának. Különleges megjelenéséből kifolyólag pedig hobbiállatként is trendi. A talajban fészkel, és a legnagyobb biztonságban az üregében érzi magát, amolyan kis mimóza lélek. Üregéből csak éjszaka merészkedik elő finom falatok után kutatva vagy párkeresés céljából, ám ha inába száll a bátorsága visszaszalad a védelmet nyújtó otthonába. 

A hazai legnagyobb

A Szongáriai Cselőpók egy hazai szereplő a mezőnyben, méghozzá abból is a legnagyobbra nőtt fajta.

Vele akár össze is futhatunk a kert egy eldugott szegletében. 

Szerencsére visszahúzódó teremtés, élete nagy részét földalatti üregeiben tölti. Ez alól a hím egyedek társkeresési kóborlása, illetve a mindkét nem esetében kényszerlépésként jelentkező téli telelőhely felkutatása kivétel. Nem érdemes packázni vele, mert marása felér a lódarázs csípésével. A szongáriai cselőpók amúgy védett.

A halászpók

A  halászpókok köreibe tartozó vidrapók egy félelmet nem ismerő pókfajta,

hiszen versenyhorgászokat megszégyenítő módon képes magának halat fogni vacsorára.

Úgy veti magát a zsákmány után a vízbe, mintha nem lenne holnap. Ennek a póknak a vízfelület olyan, mint rokonainak a pókháló, játszi könnyedséggel csap le zsákmányára. Miután elejtette a prédát, ugyanúgy mérget fecskendez beléjük, és nyugodt tempóban kiszipolyozva fogyasztja el őket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás