promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az emberi összefogás gyönyörű példája a gyalogló papagáj megmentése
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A kakapó vagy bagolypapagáj egy nagyon ritka madárfaj, repülni sem tud, a földön jár, éjszaka aktív, és persze a titokzatos Új-Zélandon lakik. Sokáig azt hitték, hogy már rég kihalt, aztán 1976-ban belefutottak egy még élő példányba. Több száz tudós és szakember fogott össze, hogy megmentsék a fajt. A dolog sikerült, idén augusztusban megszületett a kétszázadik kakapó is.

Kevés ragadozó, bőséges élelemforrás – mindez Óceánia szigetein, és sokáig ez volt a természetes, így a Föld ezen vidékén olyan madárfajok éltek, amelyek ilyen kondíciókhoz voltak szokva, az evolúció nem gondolta, hogy egyszercsak megjelenik az ember, és egycsapásra megváltozik minden.

 

A kakapó is egy ilyen madár, amely robosztus alkatával (két kilogramm, 50-60 cm hosszú) és repülésre alkalmatlan szárnyával egyszerűen képtelen volt, hogy elmeneküljön az üldözői elől. Először az ember elkezdte vadászni, elsősorban húsárt és tollazatáért, aztán az emberrel érkező emlős ragadozók is ritkították a populációt. 

Még 2017-ben is csak néhány egyed élt belőlük, de egy jól sikerült tenyészprogramnak köszönhetően számuk idén elérte a kétszázat is. A projekt keretében az új-zélandi hatóságok hatalmas munkát fektetnek abba, hogy megvédjék a faj valamennyi tagját.

Nemcsak a madarakat, de fészkeiket is figyelik a nap huszonnégy órájában, etetőállomásokkal pedig az étrendjüket is gondosan szabályozzák.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás