Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Az emberi összefogás gyönyörű példája a gyalogló papagáj megmentése

Az emberi összefogás gyönyörű példája a gyalogló papagáj megmentése

Tech & Tudomány

CST - 2019.12.07. 12:12

A kakapó vagy bagolypapagáj egy nagyon ritka madárfaj, repülni sem tud, a földön jár, éjszaka aktív, és persze a titokzatos Új-Zélandon lakik. Sokáig azt hitték, hogy már rég kihalt, aztán 1976-ban belefutottak egy még élő példányba. Több száz tudós és szakember fogott össze, hogy megmentsék a fajt. A dolog sikerült, idén augusztusban megszületett a kétszázadik kakapó is.

Kevés ragadozó, bőséges élelemforrás – mindez Óceánia szigetein, és sokáig ez volt a természetes, így a Föld ezen vidékén olyan madárfajok éltek, amelyek ilyen kondíciókhoz voltak szokva, az evolúció nem gondolta, hogy egyszercsak megjelenik az ember, és egycsapásra megváltozik minden.

 

A kakapó is egy ilyen madár, amely robosztus alkatával (két kilogramm, 50-60 cm hosszú) és repülésre alkalmatlan szárnyával egyszerűen képtelen volt, hogy elmeneküljön az üldözői elől. Először az ember elkezdte vadászni, elsősorban húsárt és tollazatáért, aztán az emberrel érkező emlős ragadozók is ritkították a populációt. 

Még 2017-ben is csak néhány egyed élt belőlük, de egy jól sikerült tenyészprogramnak köszönhetően számuk idén elérte a kétszázat is. A projekt keretében az új-zélandi hatóságok hatalmas munkát fektetnek abba, hogy megvédjék a faj valamennyi tagját.

Nemcsak a madarakat, de fészkeiket is figyelik a nap huszonnégy órájában, etetőállomásokkal pedig az étrendjüket is gondosan szabályozzák.

Legolvasottabb hírek

Vissza a főoldalra.
Emberek, akikből hiányzik a gonoszság
Emberek, akikből hiányzik a gonoszság