promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért tört be a Tesla Cybertruck üvege?
Borítókép:  FREDERIC J. BROWN / AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Vártam már Elon Musk magyarázatát, de azért ebben is van hiba.

A Tesla Cybertruck bemutatóján volt egy kis baki, mivel a törhetetlennek hit üveg a nézők szeme láttára repedt be, ráadásul kétszer. Igazából úgy volt belengetve, hogy az üveg még a 9 milliméteres lőszereknek is gond nélkül ellenáll. Musk valóban olyan pickupot akart tervezni, amiben 100 százalékosan biztonságban érezheted magad. A Cybertruck egy monstrum, ami a kilencvenes évek sci-fi filmjeiből lépett elő, de az biztonsági üvegén dolgozni kell kicsit.

Mostanában nem akarok nagy fémgolyókat nekivágni az autóüvegnek, az azonban tök jó érzés lehet, hogy ha van egy Cybertruckod, akkor még egy nagyobb jégesőben is vígan kocsikázhatsz vele. De előfordulhat olyan is, hogy nyugisan szállítod a tyúkokat hátul a platón, állsz a pirosnál, majd hirtelen kitör melletted egy bandaháború. Melyik kocsiban ülnél? A mostani sajátodban, vagy egy Tesla Cybertruck-ben? Egyértelmű.

A bemutatóra visszatérve, Tesla dizájnigazgatója, Franz von Holzhausen úgy akarta bemutatni a törhetetlen üveget, hogy nekivágott egy fémgolyót. Musk utána poénkodott, hogy biztosan túl erősen dobta, és megkérte, vágja neki még egyszer. Csak hát a következő üveg is betört. Nem volt még megválaszolva a nagy kérdés, hogy miért?

 

Musk azt mondta, hogy a kőtörő kalapács lehetett a ludas, amivel rávágtak a bemutatón az ajtóra. A fenti cikkben ez is benne van a videóban, nem csak az ablaktörős rész. Amikor Holzhausen lesújtott, valószínű, hogy megrepeszthette az üveget. Na, de hátsó üveg miért tört be? Ott nem csapkodtak kalapáccsal. Van itt még gond, szóval körbe kell járni jobban a kérdést.

Musk úgy látja, előbb a golyót kellett volna az üvegnek vágni, és csak aztán elkezdeni kalapálni. Számomra mindkettő elég merész vállalkozás volt. Az viszont pozitív, hogy a golyó nem esett be az üvegen.

Amúgy a technológia létezik. Musk feltett egy videót, amin Holzhausen megdobja a Cybertruckot, és visszapattan róla a golyó, az üveg pedig sértetlen marad. Az irány jó, de valamit finomítani kell akkor rajta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás