promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg magyar találmány a szerelemlakat? – videó
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szerte a világon hódít a szokás, Magyarországon azonnal Pécs jut eszünkbe, ha a szerelemlakatra gondolunk. Mégis honnan ered a hagyomány?

Manapság már nem tudunk áthaladni olyan hídon, ahol legalább egy pár szerelemlakatot nem helyeztek el a romantikus dolgokat kedvelő párok. A melbourne-i Southgate hídon például az utóbbi években annyira elszaparodtak a kis szerkezetek, hogy megszorító intézkedéseket kellett bevezetni, szépen felkérték a párokat, hogy keressenek más helyeket, ahol emléket állítanak a lamour-nak. De a párizsi lakatok sem úszták meg szárazon, és a brutális tehertől leszakadt a párizsi Pont des Arts gyalogoshíd rácsozott korlátjának egy része.

A szokásnak azonban nem lehet megálljt parancsolni, és a hidak mellett manapság már szinte bárhol megjelenhetnek a szerelem vasba foglalt emlékei.

 

Magyarországon elsősorban Pécs jut eszünkbe, ha a szerelemlakatra gondolunk, hiszen a kétezres évek elején itt kezdődött a jelenség hazai térhódítása. Érdekesség, hogy a helyszínen már a boltokban is árulnak lakatokat, hogy véletlenül se ússzuk meg Pécset egy ottfelejtett vasdarab nélkül. A szokás eredete amúgy a régmúlt ködébe burkolózik, állítólag 1971-ben kezdődött minden, amikor frissen éretségizett diákok egy rácsra tették fel iskolai szekrényük lakatjait. De egy nemrégiben publikált cikk szerint egészen másról lehet szó: a lakattal egy frissen a városba költöző pár és Pécs kapcsolata került szorosabbra.

Sokan azt is állítják, hogy az immár világméretűvé duzzadt szerelemlakatolás egyenesen Pécsről ered, és itt volt a világ első lakatfala is. Valószínűleg ez nem így van, de persze az is megeshet, hogy igen. Egy szélesebb körben elterjedt legenda szerint Szerbiához, pontosabban Vrnjačka Banja városához és a Ljubavi hídhoz kötődik a szokás eredete: a második világháború rengetegében egy fiatal tanítónő és egy katonatiszt tragikus kapcsolatának állít emléket a hagyomány.

A szokásnak amúgy valószínűleg keleti gyökerei vannak, hiszen Kínában úgy tartják, ha a szerelmeddel egy véget nem érő kerítésen vagy láncon helyezitek el a lakatotokat, akkor a szerelmetek az idők végezetéig fog tartani. A legkultikusabb ázsiai szerelemlakat gócpont a Huang-Shan hegyén található, a párok itt felkattintják a lakatokat, majd a mélybe hajítják a kulcsot, szimbolikusan is kifejezve, hogy immár semmi nem vethet véget a kapcsolatuknak...

A tíz legmenőbb hely a világon, ahol te is szerelemlakatolós lázba jössz:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás