Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Az emberiség legundorítóbb mocskát takarítja a gambiai óriáspatkány – videó

Az emberiség legundorítóbb mocskát takarítja a gambiai óriáspatkány – videó

Tech & Tudomány

Az emberiség legundorítóbb mocskát takarítja a gambiai óriáspatkány – videó

Tech & Tudomány

CST 17:17

Ezek a nagyra nőtt rágcsálók igazi szuperhősök. A HERORat formáció tagjaiként éjt nappallá téve az életüket kockáztatják, hogy az emberiségnek kicsit jobb legyen a Föld.

Ezek az állatok kiszagolják az aknamezőket, és így segítenek hatástalanítani a robbanószerkezeteket.

Egy belga non-profit szervezet, az APOPO alapítója, Bart Weetjens látta meg elsőként a lehetőséget, és egyben a képességet ebben a kiváltképp okos, tanulékony élőlényben. Az ötletet a merész vállalkozáshoz a bombakereső kutyák adták. A gambiai óriáspatkány mellett azonban sokkal több érv szól, mint azt elsőre gondolnánk.

Például a kiképzési idejük rövidebb, nagyjából 9 hónap, így persze a kiképzés költsége is jóval alacsonyabb, mint a kutyák esetében. Remek szaglással, kitűnő érzékekkel rendelkeznek, ráadásul nagyon gyorsan tanulnak. Mindemellett rendkívül szociális lények, így remekül együtt tudnak dolgozni az emberrel.

 

Az Afrikában őshonos, katonai szolgálatra kész gambiai óriáspatkányok munkaterülete a nem kis veszélyt magában rejtő háborús aknákkal szennyezett földek sokasága. És hogy mire vitték eddig az évek során? Mozambik öt tartományának taposóakna-mentesítésében is jócskán kivették a részüket, de segítő szándékuk eljutott Angolába, Kongóba és Kambodzsába is.

Mozambikot egyébként 2015. szeptember 17-én hivatalosan is taposóaknáktól mentes országnak minősítették.

Itt egy felvétel is, amely megmutatja, hogy dolgozik hivatásszerűen egy gambiai óriáspatkány, mindössze egy kis finom banánért cserébe:

Borítókép: Profimedia