promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy 18 éves srác felfedezése megtisztítja a vizet a műanyagoktól
Borítókép:  AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy 18 éves ír fiatalember kajakozás közben fedezte fel a mikroműanyagok érdekes tulajdonságát a természetben, s otthon megalkotott egy mágneses anyagot, ami a vízbe szórva magához vonzza az apró műanyagokat. A NASA már használt valami hasonlót, de nem tisztítási célra.

[[adv]]

Google Science Fair, így hívják azt a versenyt, melyre 13-18 éves fiatalok nevezhetnek valamilyen teljesen egyedi találmánnyal. A fődíj 50 ezer dollár. Idén a 18 éves ír Fionn Ferreira vehette át az elismerést egy olyan ötlettel, mely forradalmasítja a víztisztítást, eltávolítja a mikorműanyagokat a vízből.

A fiatalember az ír partoknál kajakozott, amikor nem messze tőle észrevett egy sziklát mely olajos volt, s 5 miliméteresnél kisebb műanyagok (mikorműanyagok) sokasága tapadt rá. Innen jött az ötlete, melyről a Business Insidernek mesélt.

A láttottak nyomán készített egy keveréket. A vízbe olajat öntött, összekeverte, majd magnetitet adott hozzá, ami vasfolyadékot hozott létre, s ezt is elkeverte. Majd a mágnes rúddal szépen összegyűjtötte a pohárból az anyagot, mely időközben magához vonzotta az emberi szemmel nem látható mikroműanyagokat. A víz műanyagmentessé vált, jobban mondva 88 százalékban összegyűjtötte a műanyagokat a pohárban. A srác kifejtette, a kísérletei során a legnehezebben a csomagolásnál használt műanyag típust távolította el az anyag a vízből.

A srác által létrehozott anyag környezetbarát, ugyanis a magnetit a természetben is megtalálható.

A felfedezés azért jelentős, mert a tengerek, óceánok mérhetetlen mennyiségű mikroműanyagot (is) tartalmaznak. Egy amerikai kutatás szerint az USA lakosai átlagban egy bankártyányi műanyagot elfogyasztanak egy évben víz és étel formájában.

A mágneses folyadékot nem Ferreira fedezte fel először. A NASA egyik mérnöke 1963-ban már kifejlesztette a mágneses fűtőanyagot, mely azért volt fontos, mert az Apollo-missziók során a fűtőanyag nulla gravitáció mellett is tudott mozogni. Most egy hasonló elegyet teljesen más célra sikerült felhasználni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás