promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Július volt a Föld történetének legmelegebb hónapja
Borítókép:  AFP/Loic Venance
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A modern technikával rögzített metorológiai mérések kezdete óta 2019 júliusa volt a legmelegebb hónap a Földön. Az ipari forradalom időszakához képest 1,2 celsius fokkal melegedett a hőmérséklet.

[[adv]]

Már június hónapban is sorra dőltek a mindenkori havi melegrekordok a Földön, ám ez semmi ahhoz képest, amit a Metorológiai Világszervezet (WMO) júliusban jelentett. A számításuk szerint július volt minden idők legmelegebb hónapja, mióta modern eszközökkel mérik a hőmérsékletet.

A WMO több más intézet méréseit vette figyelembe a kalkulációiban. Azt állapították meg, hogy az ipari forradalom előtti időszakhoz képest mintegy 1,2 celsius fokkal lett melegebb a mostani július.

Az idén júliusban mért 29 nap hőmérsékleti átlaga a 2016 júniusi adatokat döntötte meg. Ez azért durva, mert akkor az El Nino hurrikán rendkívül felmelegítette a Csendes-óceán középső részének a vizét, viszont idén ez a hatás nem is érvényesült. E nélkül született a hőmérsékleti csúcs a globális felmelegedésnek köszönhetően.

Július 25-én Franciaországban 42,6 fokot mértek, ami egy júliusi napi átlag Irak fővárosában, Bagdadban.

Az ENSZ főtitkára, Antonio Guterres az Independent tudósítása szerint minderről annyit mondott, az emberiség most az életéért folytat versenyfutást. Ezt bizonyítja, hogy a metorológiai mérések szerint az elmúlt öt év a modern mérések kezdete óta az öt legmelegebb év volt a Földön.

Becslések szerint, ha másfél celsius fokkal megemelkedik a Földön a hőmérséklet, az szinte mindenhol veszélybe fogja sodorni a víz, élelmiszer és közegészségügyi ellátást, illetve megroggyanthatja számos ország gazdaságát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás