promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Himalája gleccserei most már szennyezik a környezetet
Borítókép:  A Himalája féltett gleccserei a klímaváltozás miatt nemcsak áldozatok, hanem súlyos szennyezés forrásai is (AFP)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nemcsak a klímaváltozásnak köszönhetjük, hogy a mindenki által csodált és féltett, eltűnő félben lévő gleccserek a Himalájában súlyos szennyezés forrásai lettek. Vegyi anyagok jutnak a környék tavaiba. 

[[adv]]

A 20. század derekától vegyszerek rakódtak le a Himalája gleccsereiben,

ezek pedig most szépen ki is olvadnak a klímaváltozás, vagyis a globális felmelegedés hatására. Rovairtókkal jutottak a légkörbe, onnan a lehulló csapadékkal a gleccserekbe, hiszen a gleccserek magukba fagyasztották őket. A Himalája környékén ráadásul a légkör különösen szennyezet, hiszen

a dél-kelet ázsiai országok a világon a legszennyezettek. 

Tibet környékén a gleccserek nyolcvan százaléka kezdett olvadni

a National Geographic alapján, így a vízzel egyre több szennyeződés is a mélyebben fekvő területekre jut. Egyre több és egyre nagyobb tó jelenik meg a térségben, a legnagyobb közülük a Balatonnál négyszer nagyobb Nam Co-tó, vagy Tengri Nor.

A kevés csapadék miatt elsősorban a gleccserekből kiolvadó víz táplálja

a Tengri Nort is, akárcsak a többi tavat. Az olvadékvízzel többek között rovarirtókból, égésgátlókból származó perfluorozott alkil-savak jutnak a tavakba. 


 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás