promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Négy tonna szemetet hordtak le a Himalájáról
Borítókép:  Forrás: trekthehimalayas.com
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Nem ez az első alkalom, hogy a Himalája sűrűn látogatott észak-indiai régiójában nekiindultak a szemétszedők. Ők helyi lakosok Uttarakhand tartományban, akiknek elege van abból, hogy a trekkingesek, a hegymászók, a kirándulók figyelmen kívül hagyják a minimális tisztasági előírásokat, és szerte-szét hagyják maguk után a hulladékot.

Ráadásul hiába ajánlják a hatóságok, hogy lebomló dolgokat vigyenek magukra a hegyre, ezt sem tartják be. Így évente több tonna olyan hulladék marad a hegyen, mely akár évtizedekig ott éktelenkedik az ösvények és a táborok mellett.

Az Indiahikes nevű csoport, ahogy az elmúlt években, idén is felkerekedett, és huszonöt emberrel majdnem két hónapon át gyűjtötték össze a hulladékot, amit szétválogatva vittek le a hegyről.

A Roopkund tó, a Goachla hegy és a Kuari útvonal környékén dolgoztak megfeszített erővel. Tavaly a télen használt utakat tisztították meg, míg idén a monszun előtt használt vonalakat.

himalaja szemetgyujtes2

A derekukra kötött zsákokba gyűjtötték a szemetet, illetve öszvérek hátán rögzítették, s úgy hordták le azt.

A trekthehimalayas.com tudósítása szerint a munkások alaptáborában több mint négy tonna hulladék gyűlt össze csak a Roopkund tónál, a Goechlanál és a Kuari útvonalon mintegy 600 kilogramm. Közel 53 kilométernyi utat tisztítottak meg.

A természet megóvása mellett természetesen a turizmus életben tartása is cél volt, hisz Indiának, Kínának, de legfőképp Nepálnak ez komoly bevételi forrás.

himalaja szemetgyujtes1

A Himalájában évek óta gondot okoz a rengeteg szemét, amit maguk után hagynak a mászók. A magashegyi részeken, 6-7 ezer méter felett már kevéssé valószínű, hogy az alpinisták lehordják a hulladékot, hisz ott már inkább az életükért harcolnak.

Viszont a globális felmelegedés hatására egyre nagyobb mennyiségben olvad ki a hulladék.

A kínai oldalon a hatóságok már zsákokat adnak a mászóknak, hogy hozzák le magukkal a palackokat, ételmaradékot, szóval mindent. Aki nem tesz így, az kézbe kapja a 100 dolláros cehet.

Április óta egyébként a kínai Himalájában is volt szemétgyűjtés, több mint nyolc tonnányi hulladékot szedtek össze.

(Gaba)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás