Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Akár 30 évet is fiatalodhat az idősek agya, nem nagy trükk

Akár 30 évet is fiatalodhat az idősek agya, nem nagy trükk

Tech & Tudomány

Akár 30 évet is fiatalodhat az idősek agya, nem nagy trükk

Tech & Tudomány

AA 19:30

Másfél hónap elég a Kaliforniai Egyetem meggyőző kísérlete alapján arra, hogy az idős vagy legalábbis idősődő emberek agya évtizedeket fiatalodjon. Az Alzheimer-kór és a demencia megelőzésében kulcsszerepe lehet az új tapasztalatoknak, amelyhez kontrollcsoportot is alkalmaztak. A nem tanuló kontrollcsoport tagjainak agya nem fejlődött. 

A saját rokonságából alighanem mindenki tud példákat és ellenpéldákat mondani arra, hogy az idős emberek agya mennyire fiatal tud maradni, ha nyitottak maradnak a világra, érdeklik őket az új dolgok, olvasnak, játszanak, beszélgetnek vagy akár interneteznek, így lélekben fiatalok maradnak. Arra is rájöttek nemrég, hogy

a demencia és Alzheimer-kór megelőzésének egyik leghatékonyabb eszköz a tánc. 

A Kaliforniai Egyetem új kutatási eredményei szerint minden korábbi feltételezést felülmúlóan fiatalítja meg az idős emberek agyát, ha új dolgokat párhuzamosan tanulnak. Másfél hónap alatt akár harminc évvel is fiatalabbá válhat az agyuk, amit a családi példánk alapján nem tartunk lehetetlennek:  

Több dolog egyidejű tanulásához a nyelvtanulás, az iPad és a művészetek is hozzá tartozhatnak,

rendkívüli szellemi teljesíményekhez vezetve a távirati iroda beszámolója alapján. Rachel Wu pszichológus szerint az idősek számára (is)

kulcsfontosságú a motiváció, szivacsként szívhatják magukba az újat, akár a gyerekek. 

A kísérletében részt vevő 58-86 éves emberek több kurzuson vettek részt három hónapon keresztül, hetente tizenöt órát tanultak. Már a kurzus felénél a 30 évvel fiatalabbak szintjére jutottak. 

Borítókép: Az Alzheimer-kór és a demencia megelőzhető, az idősek agya rengeteget fiatalodik, ha egyszerre több dolgot tanulnak (AFP)