Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Agyevő amőba ölt meg egy fürdőző embert egy vidámparkban

Agyevő amőba ölt meg egy fürdőző embert egy vidámparkban

Tech & Tudomány

Agyevő amőba ölt meg egy fürdőző embert egy vidámparkban

Tech & Tudomány

AA 20:30

Az agyevő amőba nevű ritka élősködő három éve is halálozást okozott az amerikai keleti parton. A meleg, szennyezett tavakat kedveli, míg 2016-ban egy rekreációs központban szedte meg a maga áldozatát, ezúttal egy vidámparkban jutott egy férfi szervezetébe.  

Eddie Gray az amerikai keleti partnál fekvő Észak-Karolina államban, a Hope Millsben lévő Fantasy Lake Water Park egyik tavában úszott a halála előtt, július 12-én.

A vidámpark mesterséges létesítményében az orrán keresztül az agyáig jutott az agyevő amőba, amely egy ritka, élősködő faj, a Naegleria fowleri tagja. Ha a szájon át jut a szervezetbe, nem okoz betegséget, így viszont eljutott a fő táplálékáig az egysejtű élőlény, amely meleg, szennyezett vizeket kedveli. 

Kilenc napon belül okozhat az agyba jutva egyre súlyosabb tüneteket:

émelygést, hányást, fejfájást, lázat, agyvérzést, végső esetben pedig kómát és halálozást. Észak-Karolinában az elmúlt fél évszázadban öt megbetegedés történt az agyevő amőba miatt, az egész Egyesült-Államokban száznegyvenöt.

2016-ban egy tizennyolc éves fiatalember hunyt el a betegségben ugyanebben az államban, miután tizenegy nappal korábban a rekreációs központ tavába esett.  

A tragédia okát az amerikai járványügyi központ is elismerte a távirati iroda beszámolója alapján.

Borítókép: A Fantasy Lake Water Park nevű vidámpark, amelynek egyik tavában az agyevő amőba halálos betegséget okozott (AFP/Nicolas Economou)