promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Agyevő amőba ölt meg egy fürdőző embert egy vidámparkban
Borítókép:  A Fantasy Lake Water Park nevű vidámpark, amelynek egyik tavában az agyevő amőba halálos betegséget okozott (AFP/Nicolas Economou)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az agyevő amőba nevű ritka élősködő három éve is halálozást okozott az amerikai keleti parton. A meleg, szennyezett tavakat kedveli, míg 2016-ban egy rekreációs központban szedte meg a maga áldozatát, ezúttal egy vidámparkban jutott egy férfi szervezetébe.  

[[adv]]

Eddie Gray az amerikai keleti partnál fekvő Észak-Karolina államban, a Hope Millsben lévő Fantasy Lake Water Park egyik tavában úszott a halála előtt, július 12-én.

A vidámpark mesterséges létesítményében az orrán keresztül az agyáig jutott az agyevő amőba, amely egy ritka, élősködő faj, a Naegleria fowleri tagja. Ha a szájon át jut a szervezetbe, nem okoz betegséget, így viszont eljutott a fő táplálékáig az egysejtű élőlény, amely meleg, szennyezett vizeket kedveli. 

Kilenc napon belül okozhat az agyba jutva egyre súlyosabb tüneteket:

émelygést, hányást, fejfájást, lázat, agyvérzést, végső esetben pedig kómát és halálozást. Észak-Karolinában az elmúlt fél évszázadban öt megbetegedés történt az agyevő amőba miatt, az egész Egyesült-Államokban száznegyvenöt.

2016-ban egy tizennyolc éves fiatalember hunyt el a betegségben ugyanebben az államban, miután tizenegy nappal korábban a rekreációs központ tavába esett.  

A tragédia okát az amerikai járványügyi központ is elismerte a távirati iroda beszámolója alapján.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás