promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Globális vészhelyzet jöhet: terjed a gyógyszernek ellenálló malária
Borítókép:  Maláriával kezelt betegek Bangladesben. A gyógyszerrel szemben újra meg újra ellenállók lesznek a betegséget okozó maláraitörzsek (AFP/Mehedi Hasan)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Katasztrofális következményekkel jár, ha másik kontinensre átterjed a gyógyszernek ellenálló malária, amely nőstény szúnyogok miatt egyre nagyobb területeket érint Délkelet-Ázsiában. 

[[adv]]

Miután gyógyszernek ellenálló, vagyis gyógyszerrezisztens maláriatörzsek terjednek Délkelet-Ázsiában, két új tanulmány felhívta a figyelmet arra, hogy akár globális egészégügyi vészhelyzet is kialakulhat. A hét elején a nívós Lancetben megjelent cikk szerint Thaiföldön, Kambodzsában, Laoszban és Vietnamban terjednek a leggyorsabban e törzsek, így miközben

májusban Algéria és Argentína megszabadult a maláriától, máshol nagyon magas lett a fertőzöttek száma. 

A kezelések, gyógyszerek riasztóan hatástalannak bizonyulnak – a tanulmányokra hivatkozó CNN alapján –, ami a szakértők szerint katasztrofális következményekkel járhat. Kambodzsában 2008 óta küzdenek az ellenáló maláraitörzsekkel, azóta Ázsiában újabb és újabb mutációk is megjelentek a kutatások szerint, amelyet többek között Oxfordban végeztek. Mindezek miatt a hatástalan DHA-PPQ nevű gyógyszer kivonására hívták fel a az egészégügyi szolgáltatók figyelmét. 

„Rendkívüli módon ellenáll egy új, élősködő törzs, képes egyre több területre betörni, új genetikai tulajdonságokat fejleszt ki. Katasztrofális következményekkel fenyeget, hogy Arfikába is átterjedhet, ahol a legtöbb maláriás eset fordul el, és ahol a klorokin-rezisztenica miatt több millióan meghaltak a nyolcvanas években”

– mondta Olivo Miotto, az Oxfordi Egyetem és a Wellcome Sanger kutatója.

Alternatív kezelésekre van szükség, a rezisztens törzseket gyorsabban kel felszámolni a katasztrófa megelőzéséhez.

A probléma újkeletű és mégsem az, hiszen a korábbi évtizedekben többször is kifejlődtek rezisztens maláriatörzsek, egy-két évtizeden belül minden újabb gyógyszer hatástalannak bizonyul.

A maláriát az Anopheles-szúnyogok nőstényeinek csípése terjeszti, és bár léteznek hatékony kezelések is, évente 435 ezer ember hal meg a betegségben.

A WHO-szerint 2000 és 2015 között 62 százalékkal csökkent a halálozások száma, 2018-ban viszont már arra figyelmzetett az Egészségügyi Világszervezet, hogy 13 országban újra rendkívül gyorsan terjed a betegség.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás