promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Globális felmelegedés: extrém magasságban lett tó az Alpokban – kép
Borítókép:  A Francia-Alpok rejti a hegység legmagasabb vonulatát. A globális felmelegedés miatt újabb és újabb tó is kialakulhat 3000 méter fölött (AFP/Gilles Calvez)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Riadót fújt a a hegymászó is, hiszen ilyen magasságban, 3400 méteren már az oxigén is kevés, a hőmérsékletnek pedig fagypont alatt kellene lennie, tónak itt nem illik kialakulnia az Alpokban. A globális felmelegedés megtette a hatását. 

[[adv]]

3400 méter. Ez az a magasság, amely nagyon nem alkalmas már magaslati edzőtáborokra sem, azokat 1500 és 2500 méter között szokás megtartani. Ezzel együtt időnként futballoznak, sőt vb-selejtezőket is tartanak 3000 fölött, mégpedig Bolíviában, meg is van az eredménye. Minden vendégcsapat szenved itt, 

Messi és az argentinok, Neymar és a brazilok is örülnek egy szerény sikernek, de néha még egy iksznek is. 

3400 méter az a magasság, amelyen közép-európai körülmények között már bőven gleccsersízni lehet a nyáron is,

bár hamarosan alighanem ezt is múlt időbe kell tenni. Az alábbi felvételt Bryan Mestre hegymászó tette közzé, miután a Francia-Alpok legmagasabb vonulatai között váratlanul egy tóra bukkant. 

„Itt az ideje a riadónak. Hogy mi a gond? Csak az, hogy mindössze 10 napon belül készült két fotó, de 10 extrém meleg nap elég volt ahhoz, hogy egy tó alakuljon ki a Dent du Géant és az Aiguilles Marbrées lábánál. Amennyire én tudom, ez az első ilyen eset. A Dél-Európát és az Alpokat átjáró rendkívüli hőhullám 40-50 fokot hozott és a fagyáspont 4700 magasra került” 

– írta többek között a hegymászó.  

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás