promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tudtad, hogy van, ahol a Duna legnagyobb mélysége 80 méter?
Borítókép:  AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Vaskapu szoros előtt a Duna felduzzasztásának köszönhetően a folyó eléri a 80 méteres mélységet, ami brutális.

Ha az ember a déli oldalon próbál nyakig merülni a Balatonban, vicces gyalogtúrává alakul a pancsolás. A 180 centi felettieknek jó 5-6 percig tart a promenád, onnantól talán már úszni is lehet úgy, hogy a mellkasunkat nem horzsolja le a homok. A tó átlagos mélysége egyébként 3-4 méter, legmélyebb pontja 11 méter. A Duna már más tészta, de azért itt sem fog senki merülési rekordot dönteni. A teljes folyószakaszon rendkívül változó a mélysége, Budapestnél 3 és 10 méter között átlagol.

Ám van egy szakasz, ahol már-már feneketlenné válik, ez pedig az al-dunai rész, ahol egyes esetekben 10-15 kilométeres szélességet is elér a folyó. A Vaskapunál szűkül újra össze, előtte viszont kisebb tóvá terebélyesedik. Régen zátonyos, örvényes szakasz vezetett itt, körös-körül függőleges mészkőszirtek magasodtak. A környékről Jókai Mór ad érzékletes képet az Aranyember című művében. (Fotó: 1.bp.blogspot.com)

Ahogy a Kárpátok kiemelkedtek, egyre mélyült a későbbi folyóvölgy ezen a részen, emiatt a Duna a Vaskapu előtti Nagy-Kazán szorosban elérte az 50-60 méteres mélységet is.

A Dunai Szigetek Blog írása szerint a felduzzasztását követően már a 80 métert is elérheti a mélység, ami egy folyó esetében brutális. Összehasonlításképp, a La Manche Calais és Dover között átlagosan 46 méter mély.

A visszaduzzasztás miatt egyébként több falu is víz alá került, így Dubova és Plavisevica is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás