Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A Facebook gépe agyonverte a világ legjobb pókereseit

A Facebook gépe agyonverte a világ legjobb pókereseit

Tech & Tudomány

A Facebook gépe agyonverte a világ legjobb pókereseit

Tech & Tudomány

Gaba - 2019.07.12. 17:30

A Facebook egy egyetemmel együttműködve fejlesztette ki azt a mesterséges inteligenciát, mely 10 napon át ronggyá verte a világ legjobb póker játékosait. Elképesztő blöfföket mutatott be, nem láttak gyenge pontot nála. A gép annyira tökéletesen játszott, hogy nem fogják nyilvánosságra hozni a forráskódját.  

A mesterséges intelligencia (AI) hihetetlen dolgokra képes, de mi hoztuk létre, szóval nekünk is kell aggódni miatta. Arról már mi is írtunk, hogy az AI magától megtanult csalni, átverni az embert, ami félelmetes. A Facebook AI-laborja és a Carnegie Mellon University okos tónijai pedig most kifejlesztettek egy olyan gépet, mely kifosztja a világ legjobb pókerjátékosait is. Egyszerűen nincs ellenfele.

A Pluribus nevű mesterséges intelligencia 10 nap alatt 12 ezer kört játszott, Texas Hold'em típusú pókerben. Előtte mindössze egy nyolc napos „kiképzésen” vett részt. Volt, amikor egyetlen játékos ült vele szemben, máskor öt. De nem a sarki kocsmából verbuválták az ellenfeleket, hanem a legprímább pókeresek közül. Elég csak Chris Ferguson nevét említeni, aki eddig hatszor nyerte meg a World Series of Pokert.

A Pluribus folyamatosan fejlesztette magát, s olyan körökben kezdett el blöffölni, melyekben az ember egészen biztosan nem tette volna.

A kutatás egyik vezetője, Noam Brown a The Verge-nek elképedve nyilatkozott a történtekről.

„Biztonsággal kijelenthetjük, hogy a gép eljutott egy olyan szintre, melyre csak a zsenik képesek. Sokkal jobban blöfföl, mint az ember. De ő nem azért csinálja, hogy átverje a másikat, más cél hajtja. Kizárólag az, hogy minél több pénzt szedjen össze egy adott helyzetben.”

A mesterséges intelligenciának az ellenfelei szerint egyszerűen nem volt gyenge pontja, márpedig a pókerasztalnál a játékosok szerint mindenkinek van. Neki nem volt, folyamatosan javult, mindezt úgy, hogy a 12 nap alatt egyszer sem frissítették. Mivel tökéletesen játszott, a kutatók úgy határoztak, hogy nem fogják nyilvánosságra hozni a forráskódját, mert az veszélyeztetné a pókerezés „fennálló rendjét”. 

Borítókép: Youtube

Legolvasottabb hírek